Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IKEA-gründer rikest

Har du også sofa fra IKEA? Derfor er Ingvar Kamprad verd 300 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møbelkjeden IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad var også i fjor Sveriges uten sammenligning rikeste enkeltperson. Kamprads formue er nå på anslagsvis 300 milliarder kroner.

Nummer to på finansbladet Veckans Affärers liste over formuende svensker, Hans Rausing, blir til sammenligning den reneste fattiglus, med skave 70 milliarder. Hans Rausing og hans bror Gad er mennene bak Tetrapak-kartongene for melk og annen drikke.

Verken Ingvar Kamprad eller brødrene Rausing har løpt til Veckans Affärer og lagt fram sine selvangivelser. Bladets rikingliste bygger i stedet på beregnede verdier av de enkelte personenes aksjeporteføljer og andre vesentlige eiendommer.

Rikeste kvinne

På tredje plass på listen kommer Stefan Persson, det 55 årige overhodet for dynastiet som eier den internasjonale kleskjeden Hennes&Mauritz. På fjerde plass følger listens første kvinne, Hans Rausings niese Kirsten, og på femte nevøen Finn Rausing.

Den legendariske Wallenberg-familien, som lenge spilte en stor og mektig rolle i svensk næringsliv, er ikke lenger så dominerende. Dens fremste representant, Peter Wallenberg, dukker først opp på 34. plass med sin personlige formue på to millioner.

Færre superrike

- Generelt er familieformuer som bygger på klassiske industrielle strukturer blitt forskånet for fjorårets ras på børsene, skriver Veckans Affärer. Men alt i alt er det blitt færre superrike mennesker i Sverige, kommenterer Stockholm-tabloiden Expressen.

Til sammen har 66 svensker nå en formue på mer enn en milliard kroner. Det er 18 færre superrike enn for ett år siden, noe som blant annet skyldes krisen i IT-sektoren skrev Expressen onsdag.

- Det er de klassiske kapitalistene som klarer seg best, de som har satset på skipsfart, olje, fast eiendom eller dagligvarebransjen, het det videre i Expressens kommentar. Vinnerne er først og fremst de som solgte seg ned eller ut før børsene snudde.

Det er tydeligvis ikke bare IT-bransjen bunnen har falt ut av i Sverige. Berth Milton, sønn av og arvtaker etter pornogründeren ved samme navn, har falt helt ut av listen i Veckans Affärer, som til sammen omfatter 100 navn.

(NTB)

RIKING:</B> I en sofa fra IKEA sitter Ingvar Kamprad og smiler. Ikke uten grunn, ifølge svenske aviser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media