- Omstillingen vi går gjennom er nødvendig, mener Ikea-sjefen i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- Omstillingen vi går gjennom er nødvendig, mener Ikea-sjefen i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

IKEA

Ikea har tapt 100 millioner

Ikea tapte 100 millioner kroner på butikkdrift i Norge i forrige regnskapsår, men adm. direktør Clare Rodgers tror på bedring i år.

(Finansavisen.no): Clare Rodgers tiltrådte som ny adm. direktør i Ikea Norge for tre år siden. Rodgers mener endringene i varehandelen har gått langt raskere i Norge enn i Storbritannia, hvor hun jobbet i Ikea i 15 år.

- Verden over opplever vi at kostnadene øker raskere enn omsetningen. Omstillingen vi går gjennom nå er nødvendig overalt, sier Rodgers til Finansavisen.

Nå jobber Ikea for å korte ned leveringstida og redusere kostnadene med 10 prosent, samtidig som prøveprosjektet med showrooms og pick up-points i Tromsø, Ålesund og på Skøyen i Oslo legges ned.

Videre etableres nye tjenester for å tiltrekke flere kunder. Samtidig har møbelkonsert investert i kundeservice og satt 20 prosent som laveste stillingsprosent for de ansatte, for at de skal ha tid og mulighet til å jobbe på tvers i organisasjonen.

Skal endre alt

- Vi skal endre nesten alt de neste tre åra, sier Rodgers, ifølge avisa.

Lønnsomheten falt

De seineste åra har lønnsomheten i den norske butikkdriften i Ikea falt drastisk. Møbelkjeden hadde i mange år resultater før skatt på over 500 millioner kroner, fram til regnskapsåret som ble avsluttet i august 2015. Da var resultatet falt til 68 millioner kroner.

I regnskapsåret som ble avsluttet i august 2017 endte butikkdriften med et underskudd på like under 100 millioner kroner før skatt. Samtidig økte omsetningen med 3,4 prosent, opp til litt over 8 milliarder kroner.

- Vi har sett at lønnsomheten har falt de seineste åra og at vi blir utfordret. Men vi ser på det som en mulighet til å forbedre oss og de tre neste åra skal vi skape det nye Ikea, sier Rodgers til Finansavisen.

Vurderer nye varehus

Hun mener det er flere årsaker til fallet i lønnsomheten, blant annet at de siste, store fysiske investeringene ikke har vært like lønnsomme og at Ikea ikke satte opp prisene for å bøte på kronesvekkelsen i etterkant av oljeprisfallet.

- Det er jobben min å vite at lønnsomhet er viktig, men jeg har tro på planene våre og jeg tror på lønnsomhet i framtida. Jeg tror tallene vil se bedre ut for regnskapsåret som ble avsluttet i august i år, sier Rodgers til avisa.

Beslutningen om hvorvidt Ikea skal åpne nye varehus i Vestfold, Ålesund, Vestby og Tromsø skal tas i desember.