IKEA i Norge ikke skremt

IKEA øker beredskapen i Sverige. Men i Norge fortsetter alt som normalt. I Nederland lette politiet i går kveld etter bomber i ti IKEA-varehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bombene i to IKEA-avdelinger i Nederland har fått svenske IKEA-butikker til å høyne beredskapen. Svenske Expressen skriver at sikkerhetsrutinene blir gjennomgått og vektere tilkalt i samtlige butikker.

I Norge fortsetter derimot driften som normalt. Dette bestemte ledelsen seg for etter å ha rådført seg med både lokalt politi og politiet i Amsterdam.

Ansatte blir holdt løpende orientert, men ingen ekstraordinær beredskap er iverksatt.

Normalt

- Vi har skjerpet oppmerksomheten på våre bomberutiner og hatt flere møter om situasjonen. Men politiet i Nederland har konkludert med at dette er en lokal aksjon, og at andre IKEA-land kan holde åpent som normalt, sier informasjonssjef Camilla Lindemann til Dagbladet.

I Nederland fortsatte politiet i går kveld søket etter flere bomber hos IKEA. Så langt aner de ikke hvem som står bak.

I mellomtida er alle de ti IKEA-butikkene stengt, og de 4500 ansatte er sendt hjem.

Mistenkelig

Tirsdag kveld ble det innbrakt to bomber til politiet i Amsterdam og i Sliedrecht ved Rotterdam. En av bombene gikk av da bombeeksperter skulle uskadeliggjøre dem. To menn ble lettere skadd.

Deretter ble ei pakke funnet i Utrecht, men denne inneholdt ikke noen bombe.

I stedet fant politiet i går kveld en annen mistenkelig pakke, ved IKEA i Duiven. Foreløpig er det uvisst om pakken inneholdt eksplosiver.

Da Dagbladet i går kveld var i kontakt med politiet, jobbet de med å undersøke de to siste varehusene.

IKEA Nederlands pressetalskvinne, Johanna Soutendijk, bekrefter bombefunnene overfor Dagbladet.

- Ikke terror

Politiet i Amsterdam avkrefter at det dreier seg om terror.

- Vi har indikasjoner på at dette ikke er en terroraksjon fra al-Qaida eller liknende, sier pressetalsmann Rob von der Veen til Dagbladet.

Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende valgte også å gå ut i går kveld og mane til edruelighet.

- Vi har ikke grunnlag for å skape et bilde om at terrorismen har nådd Nederland, sa han.

En talskvinne for IKEA i Østerrike sier ifølge nyhetsbyrået APA at det er pengeutpressere som står bak. Hun sier det er mottatt et brev med krav om penger, og at saken bare gjelder Nederland.

I tillegg til bombene som er funnet på varehusene, skal det ha kommet varsel om sprengmiddel i lokalene til nyhetsbyrået ANP i Rijswik. Politiet fant ikke eksplosiver i lokalene.

BOMBEEKSPERTER: To bombespesialister fra den nederlandske hæren på vei for å undersøke en mystisk pakke på IKEA i Utrecht.
FOLKETOMT: I grensetraktene ble også tysk politi med bombehunder satt inn i søk etter eksplosiver. Her fra IKEA i Duiven ved Arnhem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer