IKEA-Kamprad flytter hjem igjen til Sverige

- Mindre som holder meg igjen i Sveits, sier verdens 5. rikeste.

FLYTTER HJEM: En av verdens rikeste menn, Ikea-grunder Ingvar Kamprad, flytter hjem til Sverige. Her er han avbildet på en konferanse i Sveits i mai i år. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
FLYTTER HJEM: En av verdens rikeste menn, Ikea-grunder Ingvar Kamprad, flytter hjem til Sverige. Her er han avbildet på en konferanse i Sveits i mai i år. Foto: REUTERS/Denis BalibouseVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Expressen melder i dag om at den styrtrike Ikea-grunderen flytter til Smäland i Sverige mot slutten av året.

Kamprad har bodd vel 40 år i Danmark og Sveits.

- Å flytte tilbake til Sverige fører meg nærmere familien og mine gamle venner. Etter at min kjære hustru Margareta gikk bort for omlag ett og et halvt år siden, finnes det mindre som holder meg igjen i Sveits, sier Kamprad i et notat som har gått ut til Ikeas ansatte.

- Det er et naturlig steg i den siste fasen i livet. Sverige er også et sted der familien ofte møtes, sier Kamprads talsmann, Per Heggenes.

Bosetter seg sør i Sverige Kamprad skal ifølge Expressen bosette seg på en gård i nærheten av Älmhult, sør i Sverige.

Nord for Älmhult eier familien eiendom i det som omtales som et naturskjønt område ved en innsjø.

Betaler skatt til Sverige Ingvar Kamprad har som kjent trappet ned sin egen aktivitet i Ikea-systemet, men pensjonisten kommer fortsatt til å ha inntekter fra diverse investeringer. Det er nok svenske skattemyndigheter godt fornøyd med.

Ifølge Heggenes er det nemlig Sverige som blir skattelandet hans framover. Sverige har for øvrig ikke formueskatt.

Bloomberg rangerer Kamprad som verdens 5. rikeste person, med en formue på 52,7 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 305 milliarder kroner.

Han forlot nylig Ikea-styret og overlot roret til sin yngste sønn.

I NORGE: Kamprad besøkte Ikea på Furuseth i Oslo i 2003. Foto EIK/ROBERT S.
I NORGE: Kamprad besøkte Ikea på Furuseth i Oslo i 2003. Foto EIK/ROBERT S. Vis mer