Ikea kjøper sofaer fra Tvind

I en fabrikk i Kina produserer Tvind-imperiet sofaer til Ikea. Tvind-sjefen sitter nå i fengsel i USA, siktet for skatteundragelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skriver den svenske avisa Dagens Nyheter at Ikea kjøper sofaer til sine varehus fra et av Tvindimperiets selskaper i Kina, Trayton.

Tvindbevegelsens indre krets, Lærergruppen, har klart å blande veldedige innsamlinger med kommersielle selskaper over hele verden. Danske aviser melder at hele Tvind-imperiet kan være verdt fem milliarder kroner.

Møbler, skogdrift og fabrikker

Trayton-konsernet er bare ett av mange selskaper, og har hovedkontor på kanaløya Isle of Man. Dagens Nyheter skriver i dag at flere kjente medlemmer av Lærergruppen sitter i styret til selskapet Trayton Holdings Ltd. Konsernet spenner over blant annet skogsdrift i Afrika, et dusin møbelvarehus i Shanghai i Kina, og en møbelfabrikk. På fabrikken produserer de blant annet sofaer som selges til Ikea-konsernet.

- Ikea vet meget godt at dette er et Tvind-selskap. Ikea tjener på å få kjøre billige møbler fra Tvind, sier en kilde med innsyn i UFFs og Tvinds internasjonale økonomi, til Dagens Nyheter i dag.

Ifølge kilden er det allment kjent innen Tvind-bevegelsen at Ikea er en samarbeidspartner.

Sjefen for Tvinds forretninger i Kina er dansken Simon Lichtenberg. Begge hans foreldre er da også medlemmer i Lærergruppen i Tvind, men da koplingen mellom Simon Lichtenberg og Tvind ble kjent i Danmark slo det ned som en bombe.

Flere store danske møbelbutikker kjøper møbler av Trayton.

Tvind-sjefen siktet

Ikeas pressetalskvinne, Charlotte Lindgren, bekrefter overfor Dagnes Nyheter at de kjøper møbler fra Trayton, men at møblene kun selges til det lokale markedet og ikke finnes i de svenske butikkene.

Og Ikea har ingen planer om å stanse sitt samarbeid med Tvind. Samtidig sitter sjefen for Tvind i fengsel i USA, siktet for skatteundragelser for 70 millioner kroner. Mogens Amdi Petersen gikk i dekning i 1979 etter at Tvind begynte å få kritikk. Da han ble funnet igjen i fjor, bodde han i en luksusleilighet til flere titalls millioner kroner i Miami.

Han er nå siktet for å ha brukt et av Tvindstiftelsens fond til å overføre store summer skattefritt til kommersiell virksomhet. Politiet skriver i sin undersøkelse at ingen av pengene ble brukt til ideell virksomhet.

Stiftelsen driver blant annet reisende folkehøyskoler hvor ideen er hjelp fra folk til folk. De eier også UFF-butikkene som samler inn brukte klær og selger dem igjen.

Les hele siktelsen mot Amdi Petersen her.

Les hele saken i Dagens Nyheter her.