GIFTIGE ARBEIDSFORHOLD: Den danske organisasjonen Danwatch har gransket arbeidsforholdene hos skinnleverandører i Brasil og India, og mener de kan dokumentere slavelignende tilstander. I India garver arbeiderne blant annet skinn uten beskyttelsesutstyr, selv om dette er svært giftig. På sine hjemmesider har de publisert en rekke bilder fra feltarbeidet. Foto: Danwatch
GIFTIGE ARBEIDSFORHOLD: Den danske organisasjonen Danwatch har gransket arbeidsforholdene hos skinnleverandører i Brasil og India, og mener de kan dokumentere slavelignende tilstander. I India garver arbeiderne blant annet skinn uten beskyttelsesutstyr, selv om dette er svært giftig. På sine hjemmesider har de publisert en rekke bilder fra feltarbeidet. Foto: DanwatchVis mer

Ikea-leverandører beskyldes for slaveri og elendige arbeidsforhold

- Dette er noe som er fullstendig uakseptabelt, sier en talsperson for selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store skandinaviske møbelselskaper, deriblant Ikea, mangler kontroll over sine underleverandører, som nå beskyldes for elendige arbeidsforhold, dyremishandling og utestående lønninger.

Det er den danske organisasjonen Danwatch som har gransket forholdene ved ulike lærfabrikker og bondegårder i India og Brasil, store leverandører av lær til blant annet skandinaviske skinnsofaer.

- Våre undersøkelser viser en rekke problemer i den globale skinnproduksjonen. Det var ikke vanskelig å dokumentere moderne slaveri, giftige arbeidsforhold, mangel på beskyttelsesutstyr og mishandling av kyr under våre feltreiser til Brasil og India, sier redaktør for Danwatch, Peter Bengtsen, til Dagbladet.

Den uavhengige organisasjonen har som mål å granske hvordan ulike selskaper lever opp til etiske standarder og får tilskudd fra blant andre danske myndigheter. Den siste uka har de publisert en rekke artikler om lærindustrien på sine nettsider.

«Slavearbeid» I Brasil har Danwatch blant annet dokumentert hvordan kvegoppdrettere har brukt det organisasjonen beskriver som «slavearbeidskraft». De har blant annet intervjuet flere tidligere arbeidere, som har fortalt hvordan de er gjeldstynget og har vært tvunget til å leve under dårlige forhold.

I tillegg skal de ha blitt truet med juling hvis de ønsket å si opp jobben, og mangler ofte tilgang til rent vann og mat.

- Vi kan se at de store møbelmerkene her hjemme jobber med samfunnsansvar og stiller krav til sine leverandører, men de går ikke hele veien. I praksis kan de ikke garantere at læret til sofaene ikke er et resultat av slavearbeid og dyremishandling, sier Bengtsen.

Representanter for flere av selskapene innrømmer at de lar det være opp til leverandørene å kontrollere om skinnet produseres på ansvarlig vis. Også i tilfellene hvor skinnet produseres i land med kritikkverdige produksjonsforhold.

- Ikke mulig Svenske Ikea får 50 prosent av skinnet til sine skinnsofaer fra Brasil. De sier at de kan spore det tilbake til slakteriene, men ikke til kvegdriften.

- I dag består sporingen vår av papirer som fører tilbake til slakteriene. Leverandørene oppbevarer filer i overensstemmelse med en skriftlig avtale mellom Ikea og leverandørene, som spesifiserer hva slags informasjon som skal lagres og hvordan dette skal gjøres, sier Sustainability Manager Jonas Engberg til Danwatch.

Han medgir at de ikke kan spore skinnet tilbake til oppdretterne.

- Vår intensjon og ambisjon er å kunne spore skinnet hele veien tilbake til oppdrett, men dette er ikke mulig ennå, sier Engberg.

- Uakseptabelt Pressekontakt for Ikea i Sverige, Sara Paulsson, sier til den svenske avisa Expressen at hun ikke selv har lest rapporten fra den danske organisasjonen, men:

- Dette er noe som er fullstendig uakseptabelt. Vi stiller krav og kontrollerer også hvordan disse kravene følges hos våre leverandører.

- Ifølge DanWatchs granskning kontrollerer ikke Ikea om avtalen følges opp. Hvordan ser du på dette?

- Hvis det skulle være tilfelle, er dette noe vi er interesserte i å følge opp. Vi tar alle mistanker på største alvor.

- Alvorlig Bolia er ett av de andre selskapene som blir nevnt i Danwatchs rapport, og som får skinn fra Brasil. Heller ikke de fører skikkelig kontroll bakover i produksjonskjeden.

- Dette er ikke noe vi har beskjeftiget oss med, og problematikken i forhold til arbeidsforhold og dyrevelferd er helt nytt for oss. Men det er noe vi vil ta veldig alvorlig, sier Jesper Holmen, produktmanager i Bolia.

- Vi stiller krav til våre produsenter, men akkurat nå har vi ingen instanser som verifiserer hvorvidt de lever opp til de kravene vi stiller. Defor kan vi ikke vite om de kravene vi stiller vår produsent også etterleves lengre ned i produksjonskjeden, sier han.

Giftige arbeidsforhold I India har Danwatch dokumentert at arbeidere garver lær uten beskyttelsesutstyr, selv om dette er svært giftig på grunn av den store mengden krom og andre kreftfremkallende kjemikalier som benyttes. Også her skal de ha funnet eksempler på dyremishandling.

Idemøbler og Boconcept får skinn herfra.

Heller ikke disse selskapene kontrollerer produksjonen lenger bak i produksjonskjeden.

- Vi stiller krav til våre produsenter om at de bruker garverier som har en viss størrelse, og som har orden på sakene. Det er vanskelig for oss å kontrollere hvor råhuden kommer fra, så langt ute i prosessen er vi ikke, sier Troels Dyrup Petersen fra BoConcept til den danske organisasjonen.

- Det er våre leverandører som har kontakten med lærprodusentene. Sofaprodusentene har skrevet under på at produktene skal være produsert i henhold til gjeldende EU-lovgivning, sier produktsjef Tom Aagaard i IDdesign, som eier Idemøbler.