Ikea-leverandører beskyldes for slaveri og elendige arbeidsforhold

- Dette er noe som er fullstendig uakseptabelt, sier en talsperson for selskapet.

GIFTIGE ARBEIDSFORHOLD: Den danske organisasjonen Danwatch har gransket arbeidsforholdene hos skinnleverandører i Brasil og India, og mener de kan dokumentere slavelignende tilstander. I India garver arbeiderne blant annet skinn uten beskyttelsesutstyr, selv om dette er svært giftig. På sine hjemmesider har de publisert en rekke bilder fra feltarbeidet. Foto: Danwatch
GIFTIGE ARBEIDSFORHOLD: Den danske organisasjonen Danwatch har gransket arbeidsforholdene hos skinnleverandører i Brasil og India, og mener de kan dokumentere slavelignende tilstander. I India garver arbeiderne blant annet skinn uten beskyttelsesutstyr, selv om dette er svært giftig. På sine hjemmesider har de publisert en rekke bilder fra feltarbeidet. Foto: Danwatch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Store skandinaviske møbelselskaper, deriblant Ikea, mangler kontroll over sine underleverandører, som nå beskyldes for elendige arbeidsforhold, dyremishandling og utestående lønninger.

Det er den danske organisasjonen Danwatch som har gransket forholdene ved ulike lærfabrikker og bondegårder i India og Brasil, store leverandører av lær til blant annet skandinaviske skinnsofaer.

- Våre undersøkelser viser en rekke problemer i den globale skinnproduksjonen. Det var ikke vanskelig å dokumentere moderne slaveri, giftige arbeidsforhold, mangel på beskyttelsesutstyr og mishandling av kyr under våre feltreiser til Brasil og India, sier redaktør for Danwatch, Peter Bengtsen, til Dagbladet.

Den uavhengige organisasjonen har som mål å granske hvordan ulike selskaper lever opp til etiske standarder og får tilskudd fra blant andre danske myndigheter. Den siste uka har de publisert en rekke artikler om lærindustrien på sine nettsider.

«Slavearbeid» I Brasil har Danwatch blant annet dokumentert hvordan kvegoppdrettere har brukt det organisasjonen beskriver som «slavearbeidskraft». De har blant annet intervjuet flere tidligere arbeidere, som har fortalt hvordan de er gjeldstynget og har vært tvunget til å leve under dårlige forhold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer