IKEA omtales i skatteparadis-lekkasje som skapte problemer for den nye EU-sjefen

Luxembourg er i hardt vær etter at lekkede dokumenter avslører det lille landets lukrative skatteavtaler med flere hundre globale selskaper.

SKATTESJEF I SKATTEPARADIS: EU-president Jean-Claude Juncker. Foto: Francois Lenoir/ REUTERS/ NTB Scanpix
SKATTESJEF I SKATTEPARADIS: EU-president Jean-Claude Juncker. Foto: Francois Lenoir/ REUTERS/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen The Guardian omtaler avsløringene som pinlige for EU-kommisjonens nye sjef Jean-Claude Juncker, som hadde ansvaret for Luxembourgs skatteaffærer som landets statsminister fra 1995 til 2013.

Kjente navn som Pepsi, IKEA og Deutsche Bank er blant selskapene som ble navngitt da den USA-baserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiserte resultatene av en seks måneder lang gransking av 28.000 lekkede dokumenter.

Mer enn 300 internasjonale selskaper har kanalisert milliarder av dollar gjennom storhertugdømmet i Vest-Europa. Selv med liten tilstedeværelse i Luxembourg, skal selskapene takket være en kompleks finansstruktur ha sluppet unna skatteforpliktelser til regjeringer rundt om i verden.

Luxembourgs nåværende statsminister, Xavier Bettel, insisterer på at landets attraktive skatteavtaler er lovlige.

- Jeg ønsker å understreke at disse kjennelsene er i samsvar med internasjonal rett, sa Bettel på en pressekonferanse torsdag.

En talsperson for Juncker sier at EU-kommisjonen allerede gransker hvorvidt Luxembourgs skatteavtaler med den amerikanske netthandelgiganten Amazon er ulovlig.

(NTB)