IKEA raser over tysk reklamefilm

Tre små reklamefilmer som beskriver svensk kultur skaper rabalder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): IKEAs ledelse i Tyskland har hisset opp toppsjefene i møbelkonsernet i Sverige med en reklamefilm som fremstiller svensker på en svært ufordelaktig måte.

I forbindelse med at sommersalget står for dør, lanserte IKEA i Tyskland denne uken en reklamekampanje som har fått hovedkontoret i Sverige til å se rødt.

Med sankthansfeiring som bakteppe viser filmene festglade svensker som drikker hjemmebrent, slåss og kaster mat på hverandre, unge menn som forfører og kler av eldre damer i buskene og bakfulle svensker som fortsetter festen langt ut i de lyse timer.

Dette er for usvensk og for sterk kost for IKEA i Sverige.

Halvnakne blonde svensker danser på panseret på den svensk Volvo 240 som er kledt i det svenske flagget. Rundt dem løper griser som snøfter og grynter.

Trekker filmene

For første gang har IKEA sentralt beordret ledelsen i et annet land til å trekke en reklamefilm. Tyskland er IKEAs største marked med 35 varehus og milliardomsetning.

- Vi synes ikke filmene representerer IKEA eller Sverige. Vi liker ikke den stemningen som filmene representerer, sier Eva Ståhl, pressesjef i IKEA til Svenska Dagbladet.

Reklamemakerne mener filmen bare må oppfattes som ironisk.

- IKEA ville presentere andre mennesker i stedet for alle de vakre blonde kvinnene som de fleste tenker på når de hører om Sverige, sier Christopher Thiel i den tyske IKEA-ledelsen til Svenska Dagbladet.

Se filmene her

DREKKA MER: Denne karen her klarer ikke å legge fra seg kanna med hjemmebrent enda det er dagen etter sankthansaften.