IKKE INFORMERT: Ikea-gründer Ingvar Kamprad ble overrasket da han leste om selskapets planer for framtida. Foto: AFP / NTB SCANPIX
IKKE INFORMERT: Ikea-gründer Ingvar Kamprad ble overrasket da han leste om selskapets planer for framtida. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer

Ikea-sjefene snakker om hverandre: - De er faen meg gærne

Selskapet vokser så kraftig at de går surr i ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingvar Kamprad grunnla Ikea i 1943. Han fyller 87 år i mars, er ikke lenger en del av den daglige driften - men er likevel mister Ikea.

En av Skandinavias mest suksessfulle forretningsmenn noensinne.

I fjor hadde konsernet 298 møbelvarehus, og 690 millioner betalende kunder. Er det én svensk suksess Petter Northug neppe hadde tatt igjen på stadion, så er det kanskje Ikeas.

Tilbaketrukket liv Kamprad er en av verdens rikeste personer, men han har levd et tilbaketrukket liv. Det ligger bare 145 bilder av ham i basen til Europas største fotobyråer. Det forteller ikke hele sannheten, for det er bildene som er spesialisert inn mot Norge, men det forteller mye om en mann som har bygget høye Billy-hyller rundt sitt privatliv.

Han har gradvis fordel formuen til sine sønner Peter, Jonas og Mathias, og har trukket seg litt tilbake. Men sjefen sjøl følger fortsatt med på hva som skjer i konsernet - selv om han ble tatt på senga da Expressen spurte om hans synspunkter på at selskapet skal bygge 25 nye butikker i året.
- Jeg trodde du var hjernen bak. Er du ikke involvert i planene lenger?

- Jo, det er jeg, men dette hadde jeg ikke hørt om, svarer Kamprad.

- Jeg snakket med min sekretær, som fortalte om hva som sto i Dagens Industri, at vi hadde rekordoverskudd og rekordomsetning, og at vi skulle bygge 25 nye varehus i året. Jeg ringte styreformannen vår (Göran Grosskopf), og spurte hvordan det er mulig. Han sa: «De er faen meg gærne». Vi har snakket om å bygge 10-12 varehus i året fram til 2020, og jeg vet ikke hvem som har gått ut med dette.

Lover flere møter Expressen forteller Kamprad at det er konsernsjef Ohlsson som har fortalt om doblingen.

- Det får stå for hans regning.

Kamprad bor i Sveits, og er ikke så ofte i Sverige lenger. Han sliter med ryggen, og får sprøyter. Han vet ikke hva slags sprøyter det er, men bryr seg ikke.

IKKE LIKE TETT PÅ LENGER: Ingvar Kamprad er ikke lenger så tett på driften av Ikea, men forteller at han tenkt seg på flere møter i tida framover. Foto: AFP / NTB SCANPIX
IKKE LIKE TETT PÅ LENGER: Ingvar Kamprad er ikke lenger så tett på driften av Ikea, men forteller at han tenkt seg på flere møter i tida framover. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

For de funker.

- Jeg skal på flere møter, sier 86-åringen, om tida framover.

Så får vi se om han kommer til å stanse utvidelsen av møbelimperiet. Eller om alt bare er spill, like vanskelig å forstå som tegningene av det hjørneskapet som kommer i en altfor flatpakket eske.