AVSKJED: I slutten av januar gikk Ikea-gründer Ingvar Kamprad bort, 91 år gammel. Nesten fem måneder senere har familien valgt å offentliggjøre et hemmelig avskjedsbrev. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
AVSKJED: I slutten av januar gikk Ikea-gründer Ingvar Kamprad bort, 91 år gammel. Nesten fem måneder senere har familien valgt å offentliggjøre et hemmelig avskjedsbrev. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

IKEA-sjefens hemmelige avskjedsbrev

Tar farvel med sine ansatte.

I slutten av januar gikk Ikea-gründer Ingvar Kamprad bort, 91 år gammel. Nesten fem måneder seinere har familien valgt å publisere et hemmelig avskjedsbrev som ble funnet på Kamprads familiegård utenfor Älmhult, skriver Expressen.

De siste åra i sitt liv tilbrakte IKEA-sjefen på familiegården. Her ble også hans aske spredt i våres.

Ved en gjennomgang av dokumenter og andre papirer på gården, fant hans assistent et brev hun ikke visste eksisterte. Det er et slags avskjedsbrev til personalet, med instruksjoner og hvordan selskapets tradisjoner skal leve videre.

«Kjære hele IKEA-familien. Takk og farvel!, begynner Kamprad.

- Så er min egen historie slutt. Et fantastisk liv, litt vanskelig iblant, men å ha vært sammen med verdens beste medarbeidere overskygger alt. I tillegg har jeg en kjærlig familie som alltid stiller opp.

Han forteller at han «savner alt», alle klemmer og håndtrykk.

- Det jeg visste og kunne har jeg lært av deg ute på våre gulv, sammen med deg.

Kamprad oppfordrer de ansatte til å aldri glemme mentorskapet, som han mener er den viktigste formen for utdanning og lykke.

IKEA-sjefen kommer med oppfordringer både til den gamle og yngre generasjonen. Han oppfordrer de eldre til å lære de unge om IKEAs bedriftskultur og forretningsidé.

- Og du som hører til den nye generasjonen, finn en mentor og lær av henne/han. Du bringer med deg nye kunnskaper som din mentor gjerne vil lære seg, heter det i brevet. Kamprad kaller det verdens beste «vinn-vinn»-situasjon.

Brevet har blitt publisert på IKEAs Facebook-side, men skal også sendes ut til alle varehus og oversettes til engelsk slik at det internasjonale personalet kan lese Kamprads siste hilsen.

I skrivende stund har brevet fått nesten 100 kommentarer, over 2000 «likes» og blitt delt nesten 300 ganger.