Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sex-skandale i hjelpeorganisasjon:

IKEA vurderer millionstøtten etter grove sexavsløringer: - Veldig skuffet

Hjelpeorganisasjonen Oxfam har i mange år delt ut mat og nødhjelp, men opplever nå en dyp krise.

HJELPER MED MAT OG NØDHJELP: Organisasjonen Oxfam har siden 2. verdenskrig bistått under humanitære kriser verden rundt. Her fra Raqqa i Syria. Foto: Sam Tarling/Oxfam
HJELPER MED MAT OG NØDHJELP: Organisasjonen Oxfam har siden 2. verdenskrig bistått under humanitære kriser verden rundt. Her fra Raqqa i Syria. Foto: Sam Tarling/Oxfam Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar avslørte den engelske avisa The Times at ansatte i bistandsorganisasjonen Oxfam skal ha kjøpt sex under humanitært oppdrag i Haiti etter jordskjelvkatastrofen i 2010. Bistandsorganisasjonen skal angivelig ha prøvd å skjule dette.

I Oxfams interne granskningsrapport kommer det fram at sju ansatte enten sa opp, eller mistet jobben etter anklager om kjøp av sex, truing av ansatte, mobbing, CV-bedrag og for å ha pornografisk materiale på en jobb-PC. Rapporten ble offentliggjort i slutten av februar.

KRISE: Hjelpeorganisasjonen Oxfam opplever sitt livs omdømmekrise. Foto: NTB Scanpix
KRISE: Hjelpeorganisasjonen Oxfam opplever sitt livs omdømmekrise. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mister støtte

​I fjor mottok hjelpeorganisasjonen 348, 7 millioner kroner i statlig støtte. Etter avsløringene i februar har statsråd Penny Mordaunt fra departementet for internasjonal utvikling, uttalt at Oxfam ikke lenger vil motta penger før man føler seg trygg på at organisasjonen tilfredsstiller deres krav.

I tillegg skal rundt 7000 mennesker ha sluttet å gi jevnlige donasjoner til Oxfam. Dette fortalte Oxfam-sjef Mark Goldring under en høring i det britiske parlamentet.

- Jeg, og vi, er lei oss for skaden Oxfam har påført både folket i Haiti, men også for innsatsen, bistanden og utviklingen som står i fare ved svekket støtte fra folket.

Goldring nekter for at hjelpeorganisasjonen har prøvd å skjule skandalen, og sier hans forgjengere må ha trodd de tok en riktig avgjørelse på det tidspunktet.

- Men jeg forsvarer ikke den avgjørelsen, sa han.

Ifølge TheTelegraph skal Goldring også fortalt at organisasjonen har mottatt 26 nye varsler om uønsket oppførsel av seksuell karakter. Varslerne skal ha kommet etter at Haiti-skandalen ble kjent i media. Noen av tilfellene gjelder de internasjonale grenene av organisasjonen.

– Vi ønsker at folk skal stå fram, hvor enn de er og hvor enn dette skjedde, sa Goldring.

- Dypt skuffet

IKEA Foundation finansierer to prosjekter som er implementert av Oxfam, gjennom den nederlandske grena av selskapet, Oxfam Novib. Radu Dumitraşcu, ekstern kommunikasjonsleder i IKEA Foundation, forteller at de foreløpig har finansiert Oxfam med 161 millioner kroner (16,7 millioner euro). Det totale engasjementet er på 270 millioner kroner (28 millioner euro) over en femårsperiode i fem land.

På spørsmål om hvordan IKEA Foundation forholder seg til Oxfam-skandalen, får Dagbladet tilsendt en uttalelse fra Per Heggenes, administrerende direktør for IKEA Foundation:

- Vi er dypt skuffet over den svært dårlige oppførselen til ansatte hos Oxfam i Haiti under jordskjelvkatastrofen. Vi har fulgt nøye med på utviklingen, og har vært i kontakt med våre partner Oxfam Novib. Vi har medfølelse i for de hundrevis av ansatte i Oxfam som jobber utrettelig, og som nå blir gjort til skamme av lederskapet i Oxfam GB som tilsynelatende ikke har klart å håndtere denne saken ordentlig. Vi er i dialog med Oxfam Novib om mulige konsekvenser denne utviklingen vil ha for vårt framtidige samarbeid.

Vil jobbe mer med seksuell trakassering

For å unngå skandaler som i Oxfam har Flyktninghjelpen etiske retningslinjer ansatte må skrive under på, og som de kontinuerlig informeres om. Den norske hjelpeorganisasjonen har også et varslingssystem, hvor ansatte kan rapportere inn uønskede hendelser. Her blir alle varsler undersøkt etter sakens natur.

EGET VARSLINGSSYSTEM: Cathrine Ulleberg i Flyktninghjelpen
EGET VARSLINGSSYSTEM: Cathrine Ulleberg i Flyktninghjelpen Vis mer

- Våre etiske retningslinjer inkluderer også seksuell trakassering. Vi har det siste året ønsket å sette enda mer fokus på dette, og har derfor ansatt en som jobber spesielt med å forebygge seksuell trakassering, forteller spesialrådgiver Cathrine Ulleberg.

Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna i Norge, forteller at deres organisasjon har flere regler for å sikre seg mot uønsket atferd. Fordi organisasjonen jobber med sårbare barn, er nettopp sikkerhet for barn noe de konsentrerer seg mest om.

TYDELIGE REGLER: Line Hegna i Redd Barna Norge
TYDELIGE REGLER: Line Hegna i Redd Barna Norge Vis mer

- Det gjør vi blant annet gjennom screening ved ansettelser, varslingssystemer med oppfølging og bevisstgjøring av ansatte, sier hun.

Deres etiske retningslinjer dekker også seksuell trakassering blant voksne, men Hegna forteller at de ikke har mottatt noen varsler om dette i Norge de siste årene.

- Jeg tror ikke dette er et utbredt problem hos oss, men det ville være naivt å tro at det aldri forekommer. MeToo-kampanjen har gjort oss bevisst på at vi har hatt for lite fokus på akkurat dette. Siden jul har vi derfor jobbet for å styrke våre retningslinjer og varslingssystem.

Kursing og bevissthet

I Kirkens Nødhjelp må alle ansatte underskrive etiske retningslinjer som inkluderer seksuell trakassering og overgrep. Ved å signere dette er de forpliktet til å overholde retningslinjene, og melde fra dersom de er vitne til brudd.

- Varsling blir behandlet konfidensielt. Skulle det vise seg at en ansatt har brutt retningslinjene kan konsekvensen bli disiplinære tiltak, avskjed eller anmeldelse, sier HR-sjef, Anne-Cathrine Seland.

Hun mener det viktigste er å forebygge brudd, som de gjør ved å skape bevissthet hos ansatte gjennom kursing av ulike problemstillinger som kan oppstå i arbeid med sårbare mennesker. Gjennom kursene sørger de også for at ansatte er kjent med klagesystemet deres.

- I tillegg er vi ofte på jobb i andre kulturer , og da skal man være ekstra forsiktig med å ikke tråkke over grenser som kan oppleves trakasserende.

ETISK REGELVERK: Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp
ETISK REGELVERK: Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp Vis mer

Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, forteller at alle ansatte i organisasjonen må signere etiske regelverk hvor det presiseres at de må avstå fra kjøp av seksuelle tjenester. Dette gjelder også på ansattes fritid mens man er på oppdrag.

- I tillegg har vi en digital varslingstjeneste, hvor også personer som ikke jobber i organisasjonen kan melde fra om kritiske forhold. Varsel om ansatte som kjøper sex eller begår overgrep, vil registreres og behandles etter samme rutiner som øvrige alvorlige varsler, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!