Ikke 100, men 400 afghanere kan få bli

-Underlig av Sjeggestad, sier generalsekretæren i NOAS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stornemdas egne papirer viser at vedtaket den selv fattet på onsdag vil få betydning for totalt cirka 400 afghanere.

Dette er 300 flere enn direktør i Utlendingsnemda Terje Sjeggestad anslo overfor Dagbladet.no for to dager siden. Generalsekretær Morten Tjessem i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) synes det er underlig.

– Han (Sjeggestad) nevner de som ikke har fått fattet vedtak, men ikke de anslagsvis 300 som allerede har fått fattet vedtak, som dette kan gjelde, sier Tjessem til Dagbladet.no.

På onsdag vedtok Stornemda  at to afghanere får bli i Norge likevel, og omgjør dermed UDIs avslag om asyl. Dette gjelder saker der personer kommer fra sikkerhetsmessige farlige områder, og ikke har tilhørighet andre steder i Afghanistan. Vedtaket får betydning for lignende saker i fremtiden.

Terje Sjeggestad sa onsdag til Dagbladet.no at vedtaket ville få betydning  for en fjerdedel av de 400 sakene de skulle behandle.

- I tillegg kommer de som vil begjære omgjøring av sine saker, sier Sjeggestad i dag, og holder fast på at han ikke vil angi noe tall.

- Men ut fra erfaring vil jeg anslå at det vil få betydning for ca en fjerdedel av sakene, sier han, men vil ikke kommentere Stornemdas tall.

Tjessem sier han ikke er overrasket over Stornemdas avgjørelse, men at vedtaket kunne gått begge veier.

VIL IKKE HJEM: Tidligere i sommer demonstrerte 45 afghanere mot å bli sendt hjem, utenfor Stortinget. Foto: FRANK KARLSEN
VIL IKKE HJEM: Tidligere i sommer demonstrerte 45 afghanere mot å bli sendt hjem, utenfor Stortinget. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

– Stornemda består blant annet av nemdledere, og disse hadde en etablert praksis i disse sakene. Men flertallet gikk altså inn for en korrigering av denne praksisen, sier Tjessem.

Det er ikke Sjeggestad enig i.

– Det er ikke en korrigering av praksis. Den humanitære situasjonen og sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er annerledes nå enn for et år siden, dermed endres også praksis, sier han, og mener den senere tids praksis samsvarer med Stornemdas vedtak.

Sjeggestad legger vekt på at Stornemdas vedtak ikke vil ha betydning for de som allerede er sendt ut av Norge.

– De stiller i en helt annen kategori, og sakene deres vil ikke påvirkes av vedtaket, sier Sjeggestad til Dagbladet.no

– Om det er 40, 400 eller 4000 saker, så behandler vi alle sakene uansett. De som ligner på de sakene Stornemda behandlet, vil behandles ut fra dette vedtaket.

UNDERLI: Generalsekretær i NOAS, Morten Tjessem, synes det er underlig at Terje Sjeggestad ikke har regnet med de afghanerne som allerede har fått fattet .vedtak
VIL IKKE ANGI TALL: Direktør i UNE, Terje Sjeggestad, vil ikke angi i tall hvor mange afghanere han tror Stornemdas vesdtak kan få betydning for.