Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke akkurat den «eneste» ordlista

- Jeg skal innrømme at vi har kanskje tatt en spansk en der, sier prosjektleder og informasjonsansvarlig Beate Mo Alvegå om Riksmålforbundets pressemelding der de skryter av å ha den eneste ordlista på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er riksmålordbokas 6. utgave fra 1994 som nå er lagt ut på nettet der du finner opptil 40 000 oppslagsord. Den skal opp til revidering og vil være klar i ny utgave om to, tre år.

Førsteamanuensis i avdeling for leksikografi ved Universitetet i Oslo og viseformann i Riksmålforbundet Tor Guttu sier om pressemeldingen fra Riksmålforbundet om at de har den «eneste» ordlista på nettet:

 - Det er galt. Meningen må være den eneste eller første riksmålordlisten. Det finns jo ordlister her opp på universitet som ligger ute på dokumentasjonsprosjektet.

 Men Riksmålforbundet har nesten sitt på det tørre. Ordbøkene som ligger på nettet ved Universitet i Oslo er på bokmål og nynorsk, og det er forskjell på bokmål og riksmål.

 - I bokmål har du mulighet til å skrive så radikalt at det er til forveksling lik nynorsk, forklarer Tor Guttu:

 - Så lenge du kan skrive rauv i steden for rød og så lenge du kan skrive tynne i steden for tønne så har bokmål et vidt spekter med ubrukelige former du ikke finner i riksmål.

 Riksmålforbundets ordliste - riksmål

 Dokumentasjonsprosjektets ordliste - bokmål og nynorsk

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!