Ikke akkurat i festhumør

Venstre-statsrådene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum skal ha beredskapsvakt nyttårsaften og passe på at landet ikke havner i år 2000-kaos. Det blir ingen festlig nyttårsfeiring. De to er ennå ikke ferdige med den brutale maktkampen om partiledervervet i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ga Sponheim et sviende svar på kritikken Dørum retter mot ham i sin memoarbok.

Striden mellom de to rivalene fra lederdramaet i Venstre blusset opp igjen bare en times tid før de skulle møte pressen og statlige etater til en gjennomgang av status for år 2000-forberedelsene.

De to rivalene ankom konferansen tilsynelatende uberørt av at de fortsatt kjører ekstraomganger om 1996. Begge avviste bestemt å kommentere Sponheims siste utspill.

- Vi er de to vaktmestrene på nyttårsaften, sa Odd Einar Dørum muntert etter at de hadde tatt plass på første rad sammen med arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy.

- Jeg har registrert at noen har sett for seg Odd Einar og meg på nyttårsaften sittende på balkongen som de to eldre herrene i «Muppet Show», sa Sponheim i sitt åpningsinnlegg, minst like muntert.

Hør etter

Men i pausen provoserte Dagbladet Dørum ved å si at det virker lite voksent at de ennå ikke har skværet opp om lederstriden i 1996?

Da løftet Dørum pekefingeren og svarte i karakteristisk stil:

- Nå må du høre godt etter: Jeg har sagt det jeg har å si i en bok, og utover det har jeg ikke noe å tilføye. Bortsett fra det som omhandler én peri-ode i mitt politiske liv, så står det mye positivt om Sponheim i boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men har dere skværet opp?

- Vi har begge uttalt oss om fortida og lagt den bak oss. Striden om partiledervervet i Venstre i 1996 berører ikke nåtida. Vi arbeider godt sammen, sier Dørum.

- Flere reagerer på at Sponheim stakkarsliggjør deg ved å si at du bør takke ham for at du sitter i regjering?

Såret og sint

- Jeg føler at jeg gjør jobben min og at vi gjør våre oppgaver sammen. Den som graver i fortida og dyrker den, er ferdig, sier Odd Einar Dørum.

I boka beskriver Dørum hvor såret og sint han var over måten Sponheim gikk fram på da han presset ham ut som Venstre-leder før landsmøtet i 1996.

I et intervju i programposten «Sånn er livet», sier Sponheim uten omskrivninger at han brukte makt for å fjerne Dørum. Og ikke bare det: Sponheim sier at Dørum bør takke ham for det som skjedde: - Hadde jeg ikke brukt makt mot Dørum den gangen, hadde han ikke sittet i noen regjering i dag, sier Sponheim.

«Min gode venn»

Sponheim dro videre til sentralstyremøte i Venstre, og ville ikke ville gi ytterligere kommentarer. I NRK-intervjuet sier han bl.a. om partilederdramaet i 1996:

- Min historie om dette er nok en god del annerledes enn Dørums. Men for meg er det ikke noe poeng å dyrke sånne ting. Jeg legger det bak meg. Odd Einar Dørum er min gode venn og det håper jeg han vil være framover også, sier Sponheim.

Sponheim sier også at han er bedt om å fortsette som partileder i Venstre, og at han har sagt ja til det.