Været

- Ikke akkurat julestemning

Et lavtrykk fra vest fører til at det blir varmegrader i store deler av landet. Det kan føre til glatte veier og underkjølt regn.

VARMEGRADER: Denne uka kommer det til å bli varmere grader i hele landet. Det fører til at snøgrensa stiger drastisk flere steder i landet, ifølge meteorologen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VARMEGRADER: Denne uka kommer det til å bli varmere grader i hele landet. Det fører til at snøgrensa stiger drastisk flere steder i landet, ifølge meteorologen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det lagt seg et hvitt teppe over store deler av landet, og mange har sikkert sett fram til en hvit jul.

Denne uka kommer midlertidig store deler av snøen til å forsvinne.

- Natt til onsdag er snøgrensa på 1200 meter. Du skal ganske høyt for at det skal komme ny snø nå, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Charalampos Sarchosidis.

Grunnen til dette er at de betraktelig høyere temperaturene over nesten hele landet, som også har vært så langt denne uka, kommer til å fortsette.

- Vinterværet er nok over for denne gangen. Nå vil det være plussgrader og et mer høstlig vær over hele landet i dagene som kommer, sier Sarchosidis.

De varierende temperaturene har også ført til glatte veier og at det kommer underkjølt regn.

DRAMATISK: Zheng kjører traktor og brøyter snø langs en frossen fiskedam like utenfor byen Zhaodong. Så begynner isen over det fire meter dype vannet å sprekke. Video: Newsflare. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Allerede søndag ble det sendt ut et farevarsel for is og glatte veier i Møre og Romsdal og i Trøndelag, og tirsdag er det sendt ut et nytt farevarsel for regn. Dette farevarselet gjelder for Rogaland og Hordaland.

- Det kan komme mellom 50 og 80 millimeter med nedbør de neste 12 timene. Det blir ikke noe særlig julestemning, opplyser meteorologen.

Advarer trafikantene

Ifølge Sarchosidis er det Østlandet, Agder og Øst-Finnmark som vil komme best ut av de dårlige værforholdene.

- Vi vil få noe regn her også, men ikke like mye som i vest.

Han ber også dem som skal kjøre over fjellet, om å være ekstra forsiktige.

- Lavtrykket vestfra fører med seg en del vind. Dermed kan det fort bli snøfokk på fjellet, noe som gjør sikten betraktelig dårligere.

TABBE: Seerne til NRK Oslo og Viken fikk mandag kveld en kjølig overraskelse. Video: NRK. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Blir det glatte veier?

- Noen steder i Innlandet vil kuldegradene fortsatt være til stede, så det tar nok en stund før all snøen smelter og det er bare veier. Det vil nok være flere steder hvor veiene fortsatt er glatte, svarer meteorologen.

Kulden kommer tilbake

Hvor lenge høststemninga vil fortsette, tørr ikke Sarchosidis å svare på, men skal vi tro hans kollega Martin Granerød, er det fortsatt håp for at den kalde fine tida komme ska komme tilbake allerede i neste uke.

- Det er antydninger til at det blir kaldere allerede i starten av uka etter. Tendensen er at det blir kaldere inn mot jula, sa Granerød da Dagbladet var i kontakt med ham søndag.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer