VET IKKE: Hverken nåværende statsminister Erna Solberg eller nylig avgåtte statsminister Jens Stoltenberg, vet om de er blitt overvåket av amerikanske myndigheter. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
VET IKKE: Hverken nåværende statsminister Erna Solberg eller nylig avgåtte statsminister Jens Stoltenberg, vet om de er blitt overvåket av amerikanske myndigheter. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer

- Ikke akseptabelt

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer sterkt på at USA kan ha overvåket andre nasjoners politiske ledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg reagerer på nyhetene om amerikansk overvåking i Europa.

- Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet. Jeg har ikke kunnskap om jeg har vært overvåket, skriver Erna Solberg i en uttalelse til norsk presse.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kom i ettermiddag på banen.

- Det er uakseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse, sier Anundsen til NTB.

- Når det er sagt, må vi selv sørge for gode systemer og rutiner for sikker kommunikasjon. Alle statsråder og nøkkelpersonell i departementene har tilgang på krypterte kommunikasjonsløsninger som skal benyttes til å formidle sensitiv og sikkerhetsgradert informasjon. I disse dager innfases også en moderne kryptert mobiltelefonløsning for departementene. Denne er allerede tatt i bruk flere steder. Den enkelte må være seg bevisst at disse krypterte løsningene skal benyttes når det er nødvendig, sier Anundsen.

Eks-statsminister Jens Stoltenberg sier til TV 2 at han ikke kan utelukke at han er blitt avlyttet.

Han tok opp temaet med USAs president Barack Obama da de møttes i Stockholm før det norske stortingsvalget.

Obama bekreftet da at Stoltenberg ikke blir ulovlig overvåket.

I går kveld meldte avisa The Guardian at 35 statsledere skal ha vært overvåket.

Dagen før ble det kjent at Tysklands forbundskansler Angela Merkel kan ha blitt avlyttet i flere år. Hun reagerte også sterkt på dette.