KrF under press om tredelt foreldrepermisjon

- Ikke aktuelt å kutte i pappapermen

Facebook-opprøret mot tredelt foreldrepermisjon får ingen følger for regjeringens politikk. Barne- og familieminster Kjell Ingolf Ropstad sier reformen ligger fast.

LIGGER FAST: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad styrer videre med reglene om en tredelt foreldrepermisjon, som forgjenger Linda Helleland fra Høyre satte ut i livet i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LIGGER FAST: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad styrer videre med reglene om en tredelt foreldrepermisjon, som forgjenger Linda Helleland fra Høyre satte ut i livet i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Tredelingen av foreldrepengeperioden ble vedtatt av et stort flertall på Stortinget. Det var bare KrF som stemte imot. Det er derfor ikke aktuelt å gjøre endringer nå, sier Ropstad til Dagbladet.

STØTTER PROTESTENE: KrFs Jorunn Gleditsch Lossius er enige med dem som kritiserer den tredelte foreldrepermisjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STØTTER PROTESTENE: KrFs Jorunn Gleditsch Lossius er enige med dem som kritiserer den tredelte foreldrepermisjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Utgangspunktet er med andre ord ikke det beste når representanter fra Facebook-gruppa som protesterer mot tredelingen som ble innført i fjor, senere i dag møter Ropstads vararepresentant Jorunn Lossius på Stortinget.

- Vi er del av en flertallsregjering og får ikke gjennomslag for alt, men ordningen bør uansett bli evaluert på en skikkelig måte - for det er mange familier som nå får føle på kroppen at tredelingen ikke fungerer i praksis, sier Lossius.

Støtter protestene

KrF-representanten fra Aust-Agder slutter helhjertet opp om budskapet fra Facebook-gruppen, som teller i underkant av 30 000 medlemmer.

- Det er flott at de sier ifra og er høylytte. At mor er hjemme i bare sju måneder blir for kort for mange, i en sårbar periode med barsel, nattevåk og natteamming. At løsningen da blir ulønnet permisjon, bidrar til å skape et skille mellom familier med ressurser og familier som ikke har råd til dette, sier Lossius.

- Er det ikke et paradoks at KrF gikk imot ordningen, men nå hegner om den i regjering?

- Det er slik det er når fire partier skal bli enige om en regjeringsplattform. Vi har fått gjennomslag for andre ting, sier hun.

Forståelse

Christian Tjøstheim er blant Facebook-aktivistene som møter Lossius på Stortinget i dag.

- Jeg har full forståelse for at KrF er lojale mot regjeringsprosjektet og at man må inngå kompromisser i politikken, men på Stortinget er det mange som nå ønsker en ny runde om dette spørsmålet, sier Tjøstheim til Dagbladet.

Mens mange av medlemmene i gruppa ønsker at foreldrene fritt skal fordele all permisjon seg i mellom, mener Tjøstheim at en viss fedrekvote burde bestå.

- Selv var jeg hjemme i 10 uker - det var optimalt for oss, sier han.

- Fedrekvoten er nå med den tredelte ordningen på 15 uker. I 2013 var den på 14 uker. Hvorfor lage så mye støy på bakgrunn av en enkelt uke?

- Jeg er enig i at det kan høres litt banalt ut, når du framstiller det slik. Men fedrekvoten ble jo kuttet fra 14 til 10 uker, og en økning derfra og opp til 15 kan jo framstå som litt voldsom for mange.

Sp-kompromiss?

Mens LO og NHO mandag var ute i NRK og slo ring om tredelingen som ble innført i fjor, er det sterke krefter i Arbeiderpartiet som kjemper for en omkamp. Også i Senterpartiet er det bevegelser på gang. Partiet fikk ikke gjennomslag for ønsket om en evaluering av ordningen i fjor, men nye initiativ kan komme.

- Jeg vil utfordre Ropstad med et forslag om et politisk kompromiss: Hold barseltiden på seks uker utenfor beregningen av tredelt foreldrepermisjon. Da får mor 33 uker ved full sats, dersom hun tar hele fellesdelen også, og far får en kvote på 13 uker, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe.

Hun snakker ikke på vegne av flertallet i eget parti i denne saken, men mener det er grunnleggende urettferdig at de seks ukene som er forbeholdt mor etter fødsel, inngår i mødrekvoten.

- Det er interessant om Senterpartiet nå endrer standpunkt i denne saken. Men fremdeles er det et overveldende flertall på Stortinget som ønsker å beholde dagens modell, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer