Nakstad om barnevaksinering:

- Ikke aktuelt før etter sommeren

En studie fra Pfizer publisert onsdag, viser god effekt på barn i alderen 12 til 15 år. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener imidlertid at det ikke vil bli aktuelt å vaksinere barn på denne sida av sommeren.

VAKSINE: Pfizer meldte onsdag 31. mars at deres coronavaksine har fungert godt på barn mellom 12 og 15 år, noe som kan bli aktuelt å ta i bruk i Norge. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Pfizer-vaksinen er foreløpig godkjent for personer fra 16 år og oppover, men en ny studie fra USA viser at vaksinen også er effektiv for barn og ungdom mellom tolv og 15 år.

REGNESTYKKE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier tall fra Pfizer og Moderna viser at vaksinene i stor grad også beskytter mot smittespredning. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Det ser ut som dette blir en av de vaksinene som først får en midlertidig godkjenning for bruk under 16 år. Og det er klart det er viktig å ha vaksiner som også kan brukes på ungdom og kanskje barn. Hvis det viser seg nødvendig også å vaksinere denne gruppen. Det er en vurdering man må gjøre ut fra hvordan denne sykdommen rammer ulike aldersgrupper, sier Nakstad til Dagbladet TV.

- 100 prosent effekt

Mer enn 2200 tenåringer inngikk i vaksinestudien. Ifølge Pfizer er deres coronavaksine 100 prosent effektiv på barn i denne aldersgruppen og, selskapet planlegger å søke om nødgodkjenning til bruk fra 12 til 15 år i løpet av de kommende ukene. Først hos det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA.

HAR EFFEKT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med to viktige nyheter om utviklingen i pandemien. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Rundt halvparten av deltakerne i studien fikk vaksinen, mens den andre gruppen fikk placebo. Ifølge selskapet fikk 18 av deltakerne i studien, som hadde mottatt placebo, påvist coronaviruset.

I gruppen som fikk vaksine, ble det ikke rapportert om smittetilfeller.

For at Pfizers vaksine skal kunne brukes på barn i denne aldersgruppen i Norge, kreves det først at det europeiske legemiddelbyrået EMA godkjenner vaksinen. Deretter blir det opp til Legemiddelverket og FHI å gi grønt lys.

KØLAPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvordan man nå kan få vaksine ved å registrere seg. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Mye gjenstår

Nakstad understreker at det er svært viktig at det gjennomføres gode studier.

- Dette er jo en vaksine som allerede er brukt mange millioner ganger, og som har midlertidig godkjenning for bruk over 16 år. Så gjenstår det å dokumentere at det ikke er problemer med bivirkninger og at den viser god effekt også hos de under 16 år, sier han.

Med tanke på løpet som er lagt for godkjenning, har han imidlertid liten tro på at det blir aktuelt å iverksette vaksinering av denne aldersgruppen før sommeren.

- Det ser ut som løpet som er lagt med tanke på godkjenning gjør at dette ikke blir aktuelt før etter sommeren. Det vet vi ikke helt sikkert, men det ser I hvert fall ut som de fleste voksne vil bli tilbudt vaksiner fram mot sommeren. Så tidsmessig kan det være at dette tilbudet dukker opp etter at de voksne er vaksinert. Men her endrer ting seg ganske fort med tanke på vaksineleveranser også.

- MAKAN!: Cathinka Devor Lunde jobber ved vaksinesenteret i Nordre Aker bydel i Oslo, og sier mange dropper vaksine for hyttetur. Video: Cathinka Devor Lunde. Vis mer

- Gode nyheter

- Dette er gode nyheter. Veldig gode, sa leder for vaksineprogrammet til Folkehelseinstituttet (FHI) Geir Bukholm til NTB onsdag, etter at resultatene fra studien ble kjent.

Godkjennings prosessen kan ta én til to måneder, ifølge Bukholm.

- Da vil barn ned til tolv år bli en gruppe som vi etter hvert vil vurdere å inkludere i vaksinasjonsprogrammet, sa han.

Ifølge FHIs nye framdriftsplan for vaksineringen i Norge, som ble oppdatert tirsdag, er det nå gode muligheter for at alle over 18 år skal ha blitt tilbudt første dose med coronavaksine innen midten av juli.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer