Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke aktuelt med bakkestyrker i Syria

Det sier Tyrkias utenriksminister etter møte med Nato-sjef Jens Stoltenberg.

FØRSTE MØTE: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har i dag hatt sitt første møte med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FØRSTE MØTE: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har i dag hatt sitt første møte med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANKARA (Dagbladet): - Man kan ikke forvente at bakkestyrker fra Tyrkia blir satt inn i Syria. Det er urealistisk, sa Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu på en pressekonferanse i Ankara i formiddag.

Cavusoglu har hatt et møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, deres første treff etter at Stoltenberg tiltrådte i sin nye stilling for ei drøy uke siden. Forsvaret av Tyrkias sørgrense mot Syria og Irak står høyt på dagsordenen, særlig med tanke på at Den islamske stat (IS) opplever stor framgang i regionen.

Ber om mer støtte Spørsmålet om hvorvidt Tyrkia, som har Natos andre største hærstyrke etter USA, vil sette inn bakkestyrker for å stagge IS, har stått sentralt den siste tida. Men landets regjering har altså ikke noen planer om dette. Isteden antyder Cavusoglu at deres allierte må bidra mer.

Stoltenbergs svar på dette er at Nato allerede har styrket forsvaret av Tyrkia, ved å utplassere antirakettsystemet Patriot nær den syriske grensa.

- Tyrkia får hjelp til å forsvare seg selv, sa han - og understreket samtidig at landet kan være sikre på at de har Nato i ryggen.

Stoltenberg sa også at Nato ønsker å styrke Irak.

- IS utgjør en stor trussel mot regionen. Det er viktig at det internasjonale samfunnet står sammen. Nato er klar for å beskytte sine allierte, sa han.

Han sa Nato ikke har diskutert en flyforbuds- og sikkerhetssone i Nord-Syria.

Gir Assad skylden Tyrkia er for øvrig av oppfatningen at Syrias president Bashar al-Assad til sjuende og sist bærer hovedansvaret for den ustabile situasjonen i grenseregionen. De mener Assads aggresjon mot egne borgere har styrket de radikale gruppene i området.

- Så lenge Assad sitter med makten, vil blodbadet fortsette, konstaterte Cavusoglu.

Andre temaer de to har diskutert, er situasjonen for (de etnisk tyrkiske) Krim-tatarene etter Russlands anneksjon av Krim-halvøya, tilbaketrekningen av Nato-styrker fra Afghanistan og problemet med islamistkrigere fra vestlige land som kriger i Syria og Irak. Stoltenberg roste Tyrkia for å ha tatt imot rundt 500 000 flyktninger fra disse landene.

Cavusoglu ønsket Stoltenberg velkommen i embetet som Nato-sjef, og understreket at hans tidligere erfaring som statsleder vil komme godt med.

Pressens adgang til å stille Stoltenberg var sterkt begrenset. Det er derfor fremdeles uklart hva han mener om Fidel Castros sterke verbale angrep på ham.

Seinere i dag skal Stoltenberg møte president Recep Tayyip Erdogan, statsminister Ahmet Davutoglu og landets øverste militære ledelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling