Ikke alkoholfrie julebord hos Akan, nei. Der står Lars Gule isolert

Men lukt av alkohol/og eller bakrus dagen derpå er uforenlig med å jobbe.

 JA TAKK -. BEGGE DELER:  Det bør gå fint at noen drikker alkohol og de som ikke vil, lar være menrer arbeidslivets rådgivere i russpørsmål. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad/Dagbladet.
JA TAKK -. BEGGE DELER: Det bør gå fint at noen drikker alkohol og de som ikke vil, lar være menrer arbeidslivets rådgivere i russpørsmål. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alkoholfritt julebord eller kaffe og brus istedenfor lønningspils.

Det er to forslag terrorforsker og samfunnsdebattant Lars Gule lanserer via NRK for å bedre integreringen av nye landsmenn, særlig i arbeidslivet.

- Matvaner og skikker rundt det å drikke alkohol kan skape barrierer. Det norske alkoholkonsumet er ikke normen i veldig mange land, og det gjelder ikke bare muslimske land, forklarer Gule.

Kringkastingen har jaktet en motstemme. Og de fant den hos Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg, som ikke har hatt alkoholfrie julebord i tankene.

- Gule får bare invitere så mange han vil på et alkoholfritt julebord. I Fremskrittspartiet har vi ikke planer om å gjennomføre det, svarer Sandberg på spørsmål om et synspunkt på den saken.

Altså: er det en uoverstigelig barriere at noen drikker alkohol og andre ikke på julebord og sosiale arrangementer i jobbregi ?

Akan — Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk - bør vite. Som et samarbeidsorgan for LO, NHO og staten siden 1964 har Akan hjulpet en lan rekke norske bedrifter med russpørsmål på og rundt arbeidsplassen - inklusiv råd om alkoholservering på julebord.

Ringer julebordtelefonen
Hvert år får Akan om lag 800 henvendelser til sin veiledningstelefon, og nå om dagen er det spørsmål om julebord og alkohol som dominerer.

Akan utarbeidet for et par år siden forslag til ni regler om alkohol og rus i det store og hele tilknyttet arbeidsplassen.

Og punkt 1 i Akans alkoregler går rett inn på skikk og bruk for julebord:

«Sosiale arrangement utenfor arbeidstid skal være inkluderende for alle. Alkoholservering er aldri hovedaktivitet under våre arrangement. Når alkohol serveres, vil det alltid være et alkoholfritt alternativ».

- Det er ikke verre enn det. Det hjelper å legge noen retningslinjer i forkant. Da har vi gode erfaringer med at det går an å drikke alkohol og la være på det samme julebordet, sier direktør Elisabeth Ege i Akan til Dagbladet.

Bakrus
Og understreker at punkt 7 og 8 gjelder for de som skal på jobb dagen etter julebord:

 VIL HA ALKOFRIE JULEBORD:  Terrorforsker og samfunnsdebattant Lars Gule. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
VIL HA ALKOFRIE JULEBORD: Terrorforsker og samfunnsdebattant Lars Gule. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

«7. Lukt av alkohol og/ eller bakrus er uforenlig med å være på jobb. Nærmeste leder avgjør om hjemsendelse.

8. Ved bekymring, mistanke eller brudd på kjørereglene, har nærmeste leder ansvar for å snakke med og følge opp den det gjelder.»

Akan - ikke alkofritt
På denne årstiden får Akans veiledningstelefon også henvendelser om hvordan «alkoholrelaterte» episoder fra julebord skal håndteres i etterkant. Eksempler er utskjelling av sjefen og trakasering av kolleger.

Regelen er klar: ledere må ta grep.

- Så ledere bør altså holde seg unna julebord?

- Nei, det fritar ikke for ansvar om å ordne opp. De bør gå på julebord.

- Det er alkoholfrie julebord i Akan-organisasjonen, vil vi formode ?

- Nei, hos oss serverer vi både alkohol og alternativer. Og alkohol er ikke i hovedfokus på våre julebord, så her dyrker vi fred, fordragelighet og hyggelig samvær, sier Akan-direktøren.

 SERVERER ET GLASS:  Direktør Elisabeth Ege i Akan - Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Foto: Akan.
SERVERER ET GLASS: Direktør Elisabeth Ege i Akan - Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Foto: Akan. Vis mer