Ikke alt stemte i Putins valg

Det er ikke alt som stemmer når Aleksej Nesterushkin stemmer for første gang i sitt liv. Valgurnen skulle vært forseglet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det ble rapportert om organisert valgfusk i Russlands 11 tidssoner under parlamentsvalget i går.

Men det er ikke det som står i hodet på Nesterushkin da valgfunksjonærene i valglokale 1796 i sentrum av St. Petersburg applauderer for førstegangsvelgeren og gir ham en CD i gave. Det er noe alle førstegangsvelgere får.

– Jeg håper og tror at dette blir et fritt og rettferdig valg, sier Nesterushkin.

– Hvem stemte du på?

– Enhetlig Russland, sier Nesterushkin.

– Hvorfor?

– Fordi det betyr stabilitet i landet, sier Nesterushkin.

Og at president Vladimir Putins parti, Enhetlig Russland, får blåst opp sin andel av stemmene ved hjelp av fusk eller direkte press på velgerne, slik flere rapporter tydet på i går.

HER KAN DET LEGGES HVA SOM HELST FØR OPPTELLING: Alekseij Nesteroskin stemte for første gang, men det var noe som ikke stemte. Forseglingen på stemmeboksen til venstre er brutt opp før han la sin stemme i boksen. Til høyre ser valgobservatørene en stemmeurne som er i orden. Foto: Henning Lillegård
HER KAN DET LEGGES HVA SOM HELST FØR OPPTELLING: Alekseij Nesteroskin stemte for første gang, men det var noe som ikke stemte. Forseglingen på stemmeboksen til venstre er brutt opp før han la sin stemme i boksen. Til høyre ser valgobservatørene en stemmeurne som er i orden. Foto: Henning Lillegård Vis mer

De siste tallene fra valget viser at Putins parti Det forente Russland fikk 63,3 prosent av stemmene, etter at nesten 80 prosent av stemmene var talt opp.

Ingen kommentar

– Jeg kan ikke kommentere denne valgurnen, eller noe annet. Min oppgave er å observere hva som skjer, og rapportere til mine kolleger i Europarådet. Så blir rapporten med vår samlede vurdering av valget offentliggjort, sier, stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (FrP). Sammen med kollega Vidar Bjørnstad (AP) er han en av litt over 100 vestlige valgobservatører som skal vurdere om gårsdagens valg var fritt og rettferdig.

Pensjonist Nikolai Rybakov er en av dem som mener valget har vært både fritt og rettferdig.

– Selvfølgelig stemte jeg på Enhetlig Russland. Hva ellers? Vi må følge Putins plan, sier han.

– Hva er Putins plan?

– Et sterkt Russland.

Høy pris

Ikke alt stemte i Putins valg

Men et sterkt Russland kan komme til en høy pris. Den politiske analytikeren Aleksandr Kynev i organisasjonen Golos (Stemme) som har observert valget, sier de har funnet flere tilfeller av velgere som har blitt tilbudt penger for å stemme på Putins parti, Enhetlig Russland.

– Dette er en orgie. Det er de samme metodene med valgfusk som går igjen over hele Russland, sier Kynev til telegrambyrået AP.

Før valget var det flere rapporter som fortalte at guvernørene over hele landet hadde fått beskjed fra Kreml om å hjelpe Enhetlig Russland til å få et godt valgresultat.

Penger og press

En av metodene som synes utbredt er å gi velgere penger. Nettstedet fontanka.ru rapporterte i går at velgere var blitt tilbudt 1000 rubler (rundt 250 kroner) for å stemme på et bestemt parti «med nære kontakter til maktstrukturene».

Ifølge fontanka.ru skulle disse velgerne stemme 20 ganger i forskjellige stemmelokaler. De skal ha blitt ringt opp av en sentral figur, utstyrt med valgkort, men beskjed om hvilket stemmelokale de skal stemme i.

Offentlig ansatte sier at de har blitt tvunget til å stemme på Enhetlig Russland av sine sjefer. Mange har stemt på sine arbeidsplasser. En velger, Aleksandra (18), sier til AP at hun og hennes kolleger ved juridisk institutt ved Saratov statsuniversitet ble presset til å stemme ved et bestemt valglokale, stemme for Enhetlig Russland og så rapportere tilbake til sjefen på mobiltelefon. Demokratiforkjempere sier at foto med mobiltelefon fra stemmelokalet, ofte tjener som bevis på at velgere har valgt «riktig», dersom noen prøver å presse dem til å stemme på et bestemt parti.

Lurte sjefen

– Dette er ren og skjær lovløshet. Det er mitt personlige valg og myndighetene har ingen ting med å fortelle meg hva jeg skal stemme, sier Aleksandra fra Saratov.

Hun ringte sjefen sin etter å ha stemt, men noe fotobevis presenterte hun neppe. For hun sier at hun stemte på det liberale partiet Jabloko. Hun gir ikke etternavnet sitt, fordi hun er truet med sparken hvis hun ikke stemmer på Enhetlig Russland.

Boris Nemtsov som stiller til presidentvalget i mars, beskriver gårsdagens valg slik:

– Putin er overalt. Folk er presset og truet til å stemme, ellers får de ikke lønna eller pensjonen sin. Kommunistlederen Gennadij Zjuganov, som leder det eneste reelle opposisjonspartiet som i går lå an til å komme over sperregrensa på sju prosent, sier det slik:

– Dette er det mest uansvarlige og skitne valget i Russland.

Men Aleksej Nesterushkin får kanskje aldri vite at det etter alt å dømme var mye som ikke stemte i valget han deltok i i går. For de store russiske TV-kanalene meldte ikke om uregelmessighetene som det ble rapportert om i går i sine nyhetssendinger. Alle store tv-kanaler er nemlig kontrollert av regjeringen.

NOEN HESTEHODER FORAN: Putins parti Enhetlig Russland (øverst) knuste all motstand i et meget omstridt valg.
- SKÅL LYUDMILA! President Vladimir Putin skålte med sin kone etter at seieren var i havn i går kveld.