Ikke alt stemte i Putins valg

Det er ikke alt som stemmer når Aleksej Nesterushkin stemmer for første gang i sitt liv. Valgurnen skulle vært forseglet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det ble rapportert om organisert valgfusk i Russlands 11 tidssoner under parlamentsvalget i går.

Men det er ikke det som står i hodet på Nesterushkin da valgfunksjonærene i valglokale 1796 i sentrum av St. Petersburg applauderer for førstegangsvelgeren og gir ham en CD i gave. Det er noe alle førstegangsvelgere får.

– Jeg håper og tror at dette blir et fritt og rettferdig valg, sier Nesterushkin.

– Hvem stemte du på?

– Enhetlig Russland, sier Nesterushkin.

– Hvorfor?

– Fordi det betyr stabilitet i landet, sier Nesterushkin.

Og at president Vladimir Putins parti, Enhetlig Russland, får blåst opp sin andel av stemmene ved hjelp av fusk eller direkte press på velgerne, slik flere rapporter tydet på i går.

De siste tallene fra valget viser at Putins parti Det forente Russland fikk 63,3 prosent av stemmene, etter at nesten 80 prosent av stemmene var talt opp.

Ingen kommentar

– Jeg kan ikke kommentere denne valgurnen, eller noe annet. Min oppgave er å observere hva som skjer, og rapportere til mine kolleger i Europarådet. Så blir rapporten med vår samlede vurdering av valget offentliggjort, sier, stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (FrP). Sammen med kollega Vidar Bjørnstad (AP) er han en av litt over 100 vestlige valgobservatører som skal vurdere om gårsdagens valg var fritt og rettferdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer