Politiet:

- Ikke avhengig av å finne henne

Alt familien ønsker, er at Anne-Elisabeth Hagen skal bli funnet. Politiet mener de ikke er avhengige av nettopp det for å få noen dømt og sette endelig punktum i saken.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog for to år siden. Her sammen med ektemannen Tom Hagen. Foto: Privat
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog for to år siden. Her sammen med ektemannen Tom Hagen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet har kartlagt 122 steder, men ingen av dem har gitt noen svar. Tips om hvor Anne-Elisabeth Hagen befinner seg, har strømmet inn fra både Norge og utlandet. Men telefonen ringer stadig sjeldnere.

Ingen har glemt saken om kvinnen fra Lørenskog som forsvant fra sitt hjem en kjølig høstdag i 2018. Det letes fortsatt intenst - både etter henne og svar på hva som kan ha skjedd i Sloraveien 4 den 31. oktober i 2018.

ENDTE HER: 31. oktober 2018 ble Hagen-familien fraktet til dette hotellet. Her er alt vi vet skjedde den dagen. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Dagbladet er kjent med at søkene etter den savnede milliardærkona har vært skilt ut som et eget prosjekt hos politiet siden begynnelsen. I starten jobbet gruppa med kartlegging av steder ut ifra at man sto overfor en bortføringssak.

Siden den gang har situasjonen endret seg. Nå jobber de som er i prosjektet med søk etter en antatt død person.

Ekspertise fra utlandet

Søkene etter Anne-Elisabeth har bestått i både tekniske og taktiske søk. Alt ifra ulike miljøer i Norge og i utlandet til en rekke avhør og undersøkelser av mulige måter hun kan ha bli fraktet bort har vært gjennomgått.

Fysiske søk er gjennomført både på konkrete adresser og andre steder, opplyser kilder til Dagbladet.

MYSTISK BIL: Øst politidistrikt etterlyser en bil som kjørte i nærheten av Hagens bolig i Sloraveien dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Video: Politiet Vis mer

Mens familiens eneste ønske, er å få henne hjem, pågår politiets jakt på gjerningspersoner for fullt. De forsikrer likevel om at det parallelt også letes aktivt etter det de mener er et drapsoffer.

Mennesker med fagkompetanse innen søk etter savnede personer, er hentet inn og bistår. Politiet vil ikke avsløre hvem dette er, utover at det er snakk om personer som har erfaring med å finne folk som blir borte.

- I arbeidet med å søke etter Anne-Elisabeth Hagen har politiet konsultert ekspertise både nasjonalt og internasjonalt. Konkret er det snakk om kompetanse på bortføringssaker, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø.

Dom uten lik

Som Dagbladet tidligere har omtalt, kom det i lang tid etter forsvinningen henvendelser fra vitner både i Norge og utlandet. Observasjoner som ikke stammet fra klarsynte eller andre som hevdet de har overnaturlige evner, men fra helt vanlige mennesker. Personer som hevdet de hadde sett den savnede kvinnen i live

Over 700 dager etter forsvinningen, er politiets hovedhypotese imidlertid en annen.

- Vi mener huset er åsted for en straffbar handling, og at den største sannsynligheten er at Anne-Elisabeth Hagen er drept, sier Hemiø.

To år etter at den da 68 år gamle kvinnen forsvant, gjennomføres det fortsatt søk når tips og informasjon kommer inn. Til tross for omfattende ressursbruk for å finne den savnede, mener ikke politiet at det er en avgjørende brikke i saken at hun blir funnet.

- Vi mener det er mulig å få noen dømt i denne saken uten å finne et lik, og vi er ikke avhengig av å finne Anne-Elisabeth for å få til det, men det er klart det er mye vanskeligere, sier politiinspektør Hemiø.

KIDNAPPET?: Hagen-familien fastholder at Anne-Elisabeth er kidnappet, mens politiet mener hun ble drept i boligen i Sloraveien 31. oktober 2018. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Helt sentralt

De siste 20 åra har det i Norge vært totalt ni drapssaker hvor man ikke har funnet liket til den drepte. Svært få saker ender i retten uten at avdøde er funnet.

Drapet på Ann-Helen Karlsen i 2005 er en av de få sakene her til lands der noen har blitt dømt for drap uten at liket er funnet.

Uttalelsen om at politiet ikke er avhengige av å finne Anne-Elisabeth Hagen, får hennes bistandsadvokat, Gard Lier, til å reagere.

- Slik denne saken står bevismessig, så tenker jeg at man ikke har bevis nok til en tiltale per i dag. Mitt poeng er derfor at å finne Anne-Elisabeth vil være viktig for å kunne ta saken til retten, sier Lier, og legger til:

- Fra min side som bistandsadvokat for Anne-Elisabeth, framstår det som helt sentralt å finne henne. Og jeg håper politiet gjør alt de kan for at det skal skje.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Ektemann og milliardær, Tom Hagen, har fremdeles status som siktet for drap eller medvirkning til drap på sin egen kone. Samtidig er en mann i 30-åra siktet for medvirkning til bortføring. Begge nekter straffskyld.

Lier mener det vil være svært viktig å finne den savnede for i det hele tatt å kunne komme til en tiltale i saken - uavhengig av hva som har skjedd og hvem som eventuelt står bak.

- Status er at politiet ikke har nok til å ta ut tiltale, og da må de komme seg videre på et vis. Jeg mener det vil være helt sentralt å finne Anne-Elisabeth. Teknisk sett er det ikke nødvendig å finne den som er drept, men den tid man er langt unna å løse saken, vil det være et svært viktig steg videre, sier bistandsadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer