Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke bærekraftig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bønder nyter godt av økt tilgang på polsk arbeidskraft. Polakker gjør nå i økende grad den jobben norsk ungdom ikke ønsker. Det gjør det mulig for bøndene å øke produksjon og inntekter. Slik sett burde alle være glade. Polakkene kommer fordi de tross alt tjener mer som landarbeidere i Norge enn i Polen. Og bøndene får sin virksomhet til å gå rundt, mens de administrerer arbeidsvillige gjestearbeidere.

Men det er neppe bærekraftig å basere seg på at billige polakker skal holde kostnadene nede. Formålet med EU-utvidelsen er at lønns- og kostnadsnivå i gamle og nye EU-land skal jevne seg ut over tid. Man kan ikke regne med at polakker eller baltere vil selge seg like billig når forskjellene i levekår minker i Europa. Norsk bønder må være forberedt på at denne arbeidskraftreserven vil minke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling