Ikke bare bra med bomber

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Det å unnlate å bruke militære virkemidler fører ikke til noe godt, sa tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland i en Afghanistan-debatt i Stortinget i går. Foreløpig har det å bruke bomber heller ikke vært så vellykket. Uttalelser fra London og Washington tyder på at bekymringen øker når det gjelder den militære operasjonen mot Osama bin Laden.
  • «Taliban-soldatene viser seg å være tøffe krigere,» sa den amerikanske admiralen John D. Stufflebeem forleden. Som om det skulle være noen overraskelse. I går kom meldingen om at den første afghanske militærlederen er drept. Det var ingen Taliban-kriger, men tvert om opprørslederen Abdul Haq, mannen USA og antiterroralliansen satset på i en framtidig regjering. Haq skal ifølge meldingene ha blitt henrettet av Taliban.
  • Det er snart tre uker siden bombeangrepene mot Afghanistan startet. Mens stadig flere sivile blir drept og flyktningstrømmen øker, slipper Osama bin Laden og hans medsammensvorne unna. Trolig er tida kommet for å revurdere strategien mot Taliban og bin Laden. Skal de militære operasjonene fortsette, nytter det ikke bare med bomber. Hvor er det blitt av bakkestyrkene som skulle settes inn i direkte operasjoner? Foreløpig har de bare vært på en gjestevisitt som for utenverdenen fortonte seg som et reint PR-stunt.
  • I den hjemlige debatten blir kritikerne av bombeaksjonene stadig flere. Regjeringen står på at bombingen fortsatt er helt nødvendig, men det er ikke like lett å forsvare alt som foregår. USAs bruk av klasebomber har møtt massiv internasjonal kritikk de siste dagene. Norge har arbeidet for et forbud, i tråd med Norges rolle i kampen mot miner. Da SV i Stortinget i går utfordret Kjell Magne Bondevik om bruken av klasebomber, svarte statsministeren fra Kristelig Folkeparti:

«Det er heller ingen uenighet om at bruk av enkelte typer klasebomber kan utgjøre et utilsiktet humanitært problem.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer