- Ikke bare de to det berører. Dette er ei bygd der alle kjenner alle

Lokalpolitikerne Live Langøygard (AP) og Svein Blankenborg (Bygdelista) beskriver overgrepssaken i Vågå som tragisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ/OSLO (Dagbladet): For nesten seks måneder siden ble den lille bygda Vågå, med sine rundt 4000 innbyggere, rystet. Den populære ordføreren deres var anmeldt for overgrep mot en nå 16 år gammel jente. Hun hevdet at Rune Øygard, som har vært en profilert AP-ordfører siden 1995, forgrep seg mot henne flere ganger i perioden fra 2009 til 2011.

I går kom tiltalen, som betyr at påtalemyndigheten fester lit til jentas forklaring, og stemningen i bygda har gått fra sjokk til å være avventende.

- Saken er krevende for oss som kjenner Øygard, og for alle i bygda. Det er klart at saken preger oss, sier Live Langøygard, leder i Vågå Arbeiderparti. Hun forteller at det verken var ventet eller uventet at tiltalen kom nå, men at de i partiet har prøvd å forberede seg på at den kunne komme.

Nekter overgrep Ordførerens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, sier til Aftenposten at hun er overrasket over at politiet mener at bevissituasjonen tilsier at det skal tas ut tiltale.

- Men Rune Øygard ser på dette som en mulighet til å bli helt renvasket, i stedet for at saken blir henlagt og det er en uklarhet rundt om han har begått disse handlingene eller ei, sier Larsen.

Rune Øygard har hele tiden nektet for overgrepene.

Svein Blankenborg, gruppeleder i opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista, forteller at han tok i mot nyheten om tiltalen med lettelse.

- Det er en såpass alvorlig sak at jeg synes det er godt at vi kan få dette inn i rettssalen for å få en avklaring, slik at vi vet hva som har skjedd. Ingen er tjent med en henleggelse, det er bare grobunn for tvil og rykter, sier Blankenborg. 

- Rammer mange Han understreker at det er viktig at bygda står sammen og skiller politikk og person.

- Dette er en sak, som uansett utfall, er tragisk, og rammer mange, ikke bare de to som er direkte involvert. Dette er en bygd der alle kjenner alle, sier Blankenborg.

Bygdepartiet gikk tidlig ut og kritiserte Øygard for å ikke gå ut i permisjon da saken ble kjent. Øygard har imidlertid ikke vært fungerende ordfører siden slutten av september, da han ble sykemeldt.

- Vi står fremdeles ved det vi sa i høst, at vi ikke tar opp dette med permisjon med Øygard så lenge han er sykemeldt, sier Langøygard fra AP i Vågå.

Flere overgrep Tiltalen gjelder ett tilfelle av samleie med den fornærmede mens hun var 13 år gammel, på Øygards hytte på Vestlandet, samt seksuell omgang med samme jente «en rekke ganger» mens hun var mellom 14 og 16 år.

I et tidsrom fra høsten 2009 til torsdag 1. september 2011 begikk ordføreren overgrep mot jenta i Øygards eget hus på Vågå, på hytta hans og på ulike hoteller i Molde, Larvik og Oslo, ifølge tiltalen.

Samleie med barn under 14 år straffes med minst tre års fengsel, og har en strafferamme på ti år. 

- Dette oppleves som en lettelse for henne. Hun er glad for at det foreligger en tiltalebeslutning og at hun nå har blitt trodd av både politiet og statsadvokaten, sier Braathen Hjortdal.

Hun forbereder nå klienten på rettssaken mot ordføreren.

- Jeg mener det foreligger flere bevis som underbygger jentas forklaring, sier Braathen Hjortdal. 

TILTALT: Rune Øygård er nå tiltalt for overgrep mot den nå 16 år gamle jenta. 
Rune Øygard har hele tiden nektet for overgrepene. Bildet er fra en pressekonferanse i forbindelse med hans arbeidssituasjon som ordfører i Vågå kommune.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILTALT: Rune Øygård er nå tiltalt for overgrep mot den nå 16 år gamle jenta. Rune Øygard har hele tiden nektet for overgrepene. Bildet er fra en pressekonferanse i forbindelse med hans arbeidssituasjon som ordfører i Vågå kommune. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer