Ikke bare ett drama

STAVANGER (Dagbladet): Det er ikke bare rundt juryens oppfatning av skyldspørsmålet det utspiller seg et drama i Gulating lagmannsrett nå under innspurten av Birgitte Tengs-saken. I går kjempet kjempet Kripos' utrykningsleder Ståle Finsal for sin politifaglige ære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den erfarne etterforskeren, som for tiden har permisjon fra Kripos for å være lærer ved politihøgskolen, var tydelig presset og personlig berørt under deler av forsvarernes utspørring. Finsal var i forsvarsposisjon, men uten å beklage noen forhold da han ble spurt om omstendighetene rundt fengslingen og avhørene av fetteren til Birgitte Tengs. Han kommenterte forsvarernes spørsmål, forklarte og forklarte, men svarte ikke alltid på det han ble spurt om.
  • Også om fetteren blir kjent skyldig i drapstiltalen, er det en alvorlig sak for Kripos at deres arbeidsform er blitt utsatt for kritikk i herredsrettsdommen, i forsvarerkretser og i mediene. Kripos er avhengig av tillit blant sine samarbeidspartnere og i offentligheten. Er ikke tilliten god nok, vil Kripos' arbeid bli vanskeligere. Det skader i såfall oppklaringen av alvorlige forbrytelser.
  • I pausene i lagmannsretten har det vært tilløp til dramatikk. Enkelte av sakens aktører har rettet både skarp og sår kritikk mot mediene, blant annet mot Dagbladet. Mediene er blitt kritisert for konkrete reportasjer og for rettsreferat, som aktører mener har satt dem i et galt lys i en sak hele lokalsamfunnet og store deler av Norge følger med i.
  • Under forklaringen til Ståle Finsal, som under tidligere vitnemål, kom det fram at det har vært uenighet og tilløp til konflikter internt i politiet. Vi øyner et svarteperspill om hvem som har hatt ansvaret for etterforskningstrekkene som var gale eller lite kloke. Skal vi ta avhørsleder Stian Elles og etterforskningsleder Ståle Finsals vitnemål på ordet, har det vært gråsoner og uklare ansvarsforhold dem imellom. Mens de to har stått sammen om å legge ansvaret for et par tabber på ansvarlig embetskvinne ved Haugesund politistasjon, Gro Rosshaug. Hun skal forklare seg for retten i dag.
  • Det er ikke rart at det ble begått feil, var uenighet og konflikter under en vanskelig etterforskning som pågikk i nesten to år, omfattet rundt 20 politifolk, 2000 vitner og 10 000 dokumentsider. Det er heller ikke rart at mediene har trått feil underveis.
  • Spørsmålet i Gulating lagmannsrett er om feil eller svakheter i politiets arbeid har ført til at gal mann sitter på tiltalebenken. Annen kvalitetsvurdering må partene og andre aktører i Birgitte Tengs-saken foreta utenfor rettssalen.