Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke bare for de vellykkede!

Når kvinner etter hvert erobrer maktposisjoner i samfunnet stimulerer det andre kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIKESTILLING: Når 84 prosent av kvinner med lav sosioøkonomisk status i undersøkelsen «Likestilling og livskvalitet» mener at likestillingsarbeidet er for de vellykkede, er det viktig å lytte. Samtidig kan jeg vanskelig være enig i at likestilling for vanlige kvinner har stått helt stille, slik Dagbladets kommentator Marte Michelet skriver 31/1. Jeg tror at et velferdsgode som barnehageplass til alle gagner nær sagt alle kvinner i dag.

Et kort historisk tilbakeblikk viser at da kvinner kom inn i politikken stilte de viktige krav som fødselspermisjon, barnehager, bedre helsetjenester og lik rett til utdanning. Da Gro Harlem Brundtland kom i regjering var fødselspermisjonen 18 uker. I dag har vi 54 ukers familiepermisjon med egen pappakvote på 6 uker. Vi har i dag en storstilt barnehageutbygging, helsetjenester for mor og barn, høy yrkesdeltakelse blant kvinner og de unge kvinnene tar utdannelse som aldri før. Men vi har også utfordringer som for eksempel det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og kjønnsbasert ulikelønn.

Ja, det har vært et sterkt fokus på kvinnerepresentasjon i ASA-styrene. Svært mange både i Norge og i utlandet, ikke minst de internasjonale mediene, synes at dette er et radikalt grep. Denne saken har reist en prinsipiell debatt om makt i samfunnet, fordi menn eier mest og er i overveiende flertall i maktposisjoner. Spørsmålet om hvordan kvinner skal erobre sentrale posisjoner er blitt utvidet til å omfatte både privat og offentlig sektor. Når kvinner etter hvert erobrer maktposisjoner i nærings- og samfunnsliv stimulerer de andre kvinner. Ikke minst setter de dagsorden for temaer som betyr mye for alle kvinner. De inspirerer og viser andre at det er mulig å få til det folk i tidligere tider så på som utenkelig. Kvinner er med på å rette opp urett.

Likestillingsarbeidet virker! Dette må vi både vise til - og fortelle mer om. Men fortsatt har vi flere utfordringer, som for eksempel det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, ufrivillig deltid og ulikelønn.

Som likestillingsminister erkjenner jeg at det ikke finnes enkle løsninger, men vi skal ha kraft til å stå i dette arbeidet og ta tak i disse likestillingsutfordringene. Snart vil Likelønnskommisjonen legge frem sine anbefalinger, og andre spiller også inn sine forslag. Dette arbeidet vil kreve mye av mange.

Jeg mener at vi trenger mer likestilling, ikke mindre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media