- Ikke bare Jens som kan styre landet

Erna Solberg vil styre etter handlingsregelen for oljepengebruk.

BLÅ HIMMEL: Høyre ligger stabilt høyt på målingene, melder om medlemsvekt og god stemning foran landsmøtet til helga. I landsmøtetalen i morgen vil Erna Solberg tegne visjonene for et borgerlig samarbeid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLÅ HIMMEL: Høyre ligger stabilt høyt på målingene, melder om medlemsvekt og god stemning foran landsmøtet til helga. I landsmøtetalen i morgen vil Erna Solberg tegne visjonene for et borgerlig samarbeid. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap's landsstyre bestemte forrige uke at «trygg økonomisk styring» skal være hovedbudskapet i valgkampen fram mot valget neste høst.

I sin tale raljerte statsminister Jens Stoltenberg med det han kalte Frp's to handlingsregler, og mente man ikke lenger kan stole på Høyres ansvarlighet i den økonomiske politikken siden de skal samarbeide med Frp.

Ryggmargsrefleks
- Jeg ler av dette, for folk vet at Høyre kan styre trygt. Det er en ryggmargsrefleks i Høyre å ikke bruke penger uansvarlig. Det er så utrolig typisk av Ap. Det tegner et bilde av at det er bare de som kan styre. Men jeg tror ikke velgerne går på den.

- De er opptatt av hvordan vi bruker pengene. Jeg tror Ap vil tape på et så ensidig fokus, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Holde handlingsregelen
Hun slår fast at Høyre vil følge handlingsregelen.

- Men dere må jo bli enige med Frp, som vil bruke mer penger?

— Vi vil ikke bruke mer penger enn handlingsregelen gir rom for, sier Solberg.

Dette vil landsmøtet slå fast. Men i motsetning til Stoltenberg ser hun Frp's reviderte syn på handlingsregelen for oljepengebruk som uttrykk for større moderasjon, og har tro på at de kan bli enige.

Mennesker mot systemer
Det er en partileder og et parti struttende av selvtillit som i morgen starter sitt landsmøte.

Ifølge Solberg er Høyre sterkere både politisk og organisatorisk enn på lenge. På meningsmålingene puster Høyre Ap i nakken. Og landsmøtene til Venstre og Frp har brakt de borgerlige tettere sammen, mener Høyre-lederen.

- Vi er enige om ideer som skiller oss fra den rødgrønne blokken. Vi mener mennesker er viktigere enn systemene, og vil ha økt mangfold og valgfrihet og mindre statlig detaljstyring. Vi gjøre det enklere for bedriftene, blant annet gjennom skattesystemet.

Mer privat helse
- Hva er hovedskillet mellom en borgerlig regjering og de rødgrønne?

- Vi vil bruke alle gode krefter, og legge bedre til rette og frivillige. Vi vil desentralisere makt, og redusere statens detaljstyring. Vi vil også satse mer på kunnskap og kompetanse.

- Hva er det første du vil endre hvis du blir statsminister neste høst?

- Det er litt tidlig å si før vi er ferdig med partiprogrammet. Men vi vil nok gi velgerne større valg mellom private og offentlige tilbud innenfor sykehusene, sier Solberg.

Høyre-lederen vil ikke si noe om hva slags regjeringskonstellasjon hun foretrekker, og mener det er opp til velgerne hvordan de vil sette den sammen.

Advarer Siv
- Høyre går for en borgerlig regjering uansett. Vi er pragmatiske i forhold til hvem vi skal sitte i regjering sammen med. Borgerlige velgere er mest opptatt av regjeringsskifte enn hvem som skal sitte i regjering, sier Solberg. I den forbindelsen kommer hun med en aldri så liten advarsel til Siv Jensen, som flere ganger har gjort det klart at det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering de ikke selv sitter i.

- Det er bedre å bli sett på som et parti som vil ha borgerlig regjering enn å bli sett på som en bremsekloss. En borgerlig regjering vil gi Frp mer innflytelse enn en fortsatt rødgrønn regjering, sier Solberg.