Ikke bare rock’n’roll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«It’s only rock’n’roll, and I like it,» sang Mick Jagger på en av Rolling Stones’ mange klassikere. Gunnar Staalesens roman «Falne engler» fra 1989 utdyper temaet som slås an av rockens mest utholdende gudfedre. Musikken dundrer på godt og vondt gjennom romanen, som bruker mye plass på å skildre ungdomsopprørets opptakt på 1950-tallet og blomstring i det neste tiåret. Den går også tett innpå Varg Veum og det Bergen-miljøet han vokste opp i på 1940- og 1950-tallet. Hvilke forutsetninger fikk de? Hva var det som gikk galt?

Boka besvarer spørsmålet på flere nivåer. Heldigvis gikk det ikke så katastrofalt ille med alle som med medlemmene av rockgruppa Harpers, startet i 1959 og en del av den såkalte Bergen Beat-bølgen utover i 1960-åra. Men samtidig som en avgrunn åpner seg i form av en krimgåte, går det fram at disse håpefulle og drømmende etterkrigsbarna på mange måter spilte fallitt. 30-40 år seinere beveger detektiven Varg Veum seg i et samfunn som dirrer av kulde og mangel på omsorg. Slik sett er boka i pakt med et hovedtema hos Staalesen: Barnas skjebne når foreldrene svikter og ikke klarer å ta vare på verken seg selv eller andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer