Ikke barn, ikke voksen

Perioden mellom barn og voksen forlenges i det moderne utdanningssamfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAN KUNNE GJERNE

ha hett Gaute og bodd på Oslo vest. Han er 26 år, med noen fag fra ulike universiteter og med en godt betalt jobb. For noen år siden ville han ha vært gift og hatt to unger i barnehagealder. Han ville ha hatt hus eller rommelig leilighet, og startet dagen med livets trivialia: frokost, litt rydding, snømåking før påkledning av ungene, som skulle fastspennes i bilen for å leveres i barnehagen før jobb. Men Gaute bor hjemme hos mor og far. Mor smører lunsjpakke for både ham, far og seg selv - og tidvis for søsteren på 25, som også er kommet hjem igjen etter kollektivt boliv ute i byen et par år, som Gaute. Både han og søsteren bor på sine barnerom, der de har TV, musikkanlegg og PC - for ikke å nevne den uunnværlige mobilen. På veggene henger bilder fra skole og idrett, og et graduationbilde fra universitetet i England, der han tok en bachelor etter den store dannelsesreisen.

«DA JEG STUDERTE

i England, regnet jeg med å være gift før jeg var 25, nå ser jeg det latterlige i en sånn forestilling. Jeg vil nok gifte meg før eller seinere og få barn. Men jeg føler ikke noe press i den retning akkurat nå,» sier han. I helgene og om kveldene er han sammen med «kompiser» - som det heter, de ser på filmer, fyker gjennom Nordmarka eller ned bakkene i Tryvannskleiva, tar en øl eller tre, og ganske mange flere når det er fridag etterpå. Vennene bor også hjemme, noen er i jobb, noen er nettopp kommet hjem fra en reise til Sør-Amerika eller Det fjerne østen, et par av dem planlegger en slik reise for å ta fri fra studiene et år eller to. De fleste tar kveldsjobber, og lever godt på det fordi de slipper å betale hos mor og far. Ingen av dem føler noe press i retning av å avslutte denne tilværelsen, og ingen av dem føler at de er outsidere. De er festlige typer, populære hos begge kjønn. De har nok snarere en følelse av å være veldig på høyden: De representerer nettopp det moderne, og er seg det bevisst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.