- Ikke bedre enn scientologene

Fremgangsmåten til Narconon er så visst ulogisk, men det er den offentlige norske rusbehandlingen også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rusforskerne Hans Olav Fekjær og Jørg Mørland ble sjokkert og provosert etter å ha sett Dagbladet.no sine oppslag om behandlingstilbudet Narconon i Danmark. De to slakter behandlingsopplegget der Narconon legger stor vekt på å behandle rusmiddelavhengige med lange badstueopphold og store vitamin B - doser for å svette ut rusmidlene.

Opplegget er basert på læren til L. Ron Hubbard, som grunnla Scientologikirken. Norske kommuner har betalt millioner for slike behandlingsopphold.

Fremgangsmåten til Narconon er så visst ulogisk, men det er da vitterlig den offentlige norske rusbehandlingen også.

De behandlingsmetodene som Fekjær og Mørland derimot ikke klager på eller raser mot, er preget av kategorisering, mistillit, restriksjoner og represjon (undertrykkelse). Kontroll, straff og sanksjoner.

Det offentlige behandlingsapparatet har gått så langt at de bruker 150 millioner kroner i året på tvungne urinprøver bare i metadon/Subutex - programmet: Legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Pasientene må urinere under overvåking med innsyn fra ensrettede speil. Noen blir påtvunget berøring på kjønnsorgan og noen truet med kateter. Mange i LAR er traumatiserte, noen seksuelt. Den kollektive mistenkeliggjøringen er ikke-terapeutisk og fører til det vi trygt kan karakterisere som overgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer