- Ikke bekymret

Taiwanske Kinmen-øya har vært et populært turistmål for kinesiske turister, men nå står øya i fare for å ligge i skuddlinja mellom Kina og Taiwan. Beboere på Kinmen, derimot, er ikke bekymret.

KONSEKVENS: Kinas forsvarsdepartement har iverksatt målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis Taiwan-besøk. Video Twitter / KameraOne. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få timer før Pelosis ankomst i Taiwan på tirsdag, rullet flere titalls pansrede kjøretøy til den kinesiske byen Xiamen. Byen ligger noen få kilometer fra Taiwans nærmeste territorium, Kinmen-øyene.

Men lokalbefolkningen på Kinmen tar det foreløpig helt med ro.

BARRIKADER: Anti-landingsbarikader kan sees langs kysten i Lieyu i Kinmen 8. september 2015. Kystbyen over elven er kinesiske Xiamen. Foto: REUTERS/Pichi Chuang/NTB
BARRIKADER: Anti-landingsbarikader kan sees langs kysten i Lieyu i Kinmen 8. september 2015. Kystbyen over elven er kinesiske Xiamen. Foto: REUTERS/Pichi Chuang/NTB Vis mer

- Ikke bekymret

Reporter Ed Moon fra engelskspråklige Taiwan Plus News rapporterte tirsdag fra Kinmen, og snakket med de lokale om hva de tenkte om Pelosis besøk.

- Lokalbefolkningen i Kinmen bekymrer oss egentlig ikke for Pelosis besøk. Vår relasjon med folkene i Xiamen er veldig vennlig. Men kanskje flere i Taiwan ikke ønsker at hun kommer fordi de er bekymret for at det kan ødelegge forholdet mellom Kina og Taiwan, sier Kinmen-beboer Zhang.

Videre sier hun at folkene i Kinmen og Xiamen alltid har hatt et nært vennskap, så beboere på øya blir ikke like nervøs som resten i Taiwan. Spesielt ettersom Pelosi bare kommer for én dag.

En annen beboer Wang sier han ikke er redd og følger ikke nøye med på politikk, men hadde sett på nyhetene at Pelosi skulle besøke Taiwan.

Den amerikanske kongresslederen forlot Taiwan onsdag ettermiddag.

Populært turistmål

Kinmen-øyas militære forhistorie tiltrakk seg store mengder fastland-kinesiske turister før Corona. I 2019 besøkte over 2 millioner turister Kinmen og rundt 41 prosent av dem var fra fastlandet i Kina, skriver CNN.

Etter implementeringen av begrenset transport-, post- og handelsforhold mellom Taiwan og fastlandet via kystbyer, åpnet Kinmen opp for turisme på tidlig 2000-tallet.

- Det åpnet et historisk nytt kapittel for Kinmens reiselivsnæring. Det er blitt en viktig bru mellom folk fra begge kanter, sier direktør for Kinmens reiselivsnæring, Chien-kang Ting, til CNN.

Etter Pelosis besøk står øya nok en gang i fare for å havne i skuddlinja.

Høy spenning

Ifølge den engelskspråklige kinesiske partiavisa Global Times, som har publisert en grafikk, vil Kina omringe farvannet rundt Taiwan. Samme avis skriver at operasjonene vil foregå fra torsdag til søndag.

- USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, heter det vi en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge NTB.

Kinesiske UD kaller disse handlingene som å leke med ilden og ekstremt farlig.

Under en pressekonferanse sa Taiwans forsvarsdepartement at Kina «fortsetter sin psykologiske krigføring mot Taiwan og dets innbyggere», skriver The Guardian onsdag morgen.

Kinas UD holdt også en pressekonferanse onsdag formiddag om Taiwan-besøket til Pelosi.

- Pelosis provoserende besøk til Taiwan er ikke om demokrati, men en trussel mot kinesisk suverenitet, sier talspersonen for det kinesiske utenriksdepartementet.

Tidligere historie

Ifølge Store norske leksikon har Kinmen flere tilhørende små naboøyer, som er under Taiwans kontroll. Øya var en militærbase i 43 år, fra 1949 til 1992 og har sporadisk vært en slagmark mellom Taiwan og Kina, skriver CNN.

I 1958 opplevde de Taiwan-kontrollert øyene Kinmen og Matsu måneder lange artilleriangrep fra Kina. Med bistand fra USA klarte Taiwan å beholde kontrollen på øyene, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer