Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsikringsselskap:

- Ikke bestill ferieturen ennå

Regjeringen vil åpne for flere land i Europa fra 15. juli, men forsikringsselskapene oppfordrer til å vente med å bestille ferieturen.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Det betyr at det fra 15. juli kan bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

Fraråder

Forsikringsselskapet Fremtind oppfordrer nå til å vente med å bestille Europa-ferien.

- Vi fraråder våre kunder å reise til land med reiseråd, da det kan være mange restriksjoner, mangel på medisinsk hjelp og vi kan ikke garantere for tryggheten. Skulle de likevel reise, vil reiseforsikringen dekke ordinære hendelser som ikke har med corona å gjøre, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

Selv om regjeringen nå planlegger for å åpne opp for områder i Europa med lav smittespredning, er landene fortsatt ikke fjernet fra UDs reiseråd

- Det vil si at øker smitten i et område, og UD bestemmer seg for å ikke heve reiserådet dit likevel, så får du ikke igjen avbestilling av reise på forsikring. Dette er fordi du har bestilt billetter mens det fortsatt var et reiseråd til landet, sier Nielsen.

Dekker avbestilling

FHI skal innen 10. juli utarbeide en liste over land som fortsatt vil være rammet av reiserestriksjoner, basert på smittesituasjonen.

- Det er viktig å huske på at reiserådet som kom den 14. mars, gjelder til og med 20. august. Land og områder det åpnes opp for nå er enkeltvise unntak basert på smittespredningen, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

Handeland påpeker at reiseforsikringen bare vil gjelde i de landene eller områdene myndighetene åpner opp for å reise til.

- Vi dekker avbestillinger til områder som omfattes av reiseråd så lenge det aktuelle rådet står, samt i sju dager etterpå. Dette gjelder reiser kjøpt før reiserådet kom 14. mars. På den måten kan kundene vente så tett opptil avreise som mulig med å bestemme seg, i håp om at situasjonen kan endre seg, sier Handeland.

- Oppfordrer ikke til å reise

Selv om regjeringen nå åpner opp for reise til flere land i sommer, så anbefaler ikke myndighetene ikke at man tar turen sørover. Helseminister Bent Høie (H) påpekte under pressekonferansen torsdag ettermiddag at Norge fortsatt er det tryggeste stedet å feriere i.

- Selv om Utenriksdepartementet fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene Folkehelseinstituttet anbefaler, er det ikke en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide under pressekonferansen torsdag.

Gotland ryker

For to uker siden ble det åpnet for reiser til Norden. Det ble imidlertid satt sterke begrensninger for Sverige, der man bare kunne dra til Gotland, som ligger midt i Østersjøen, og er et yndet feriemål for svenskene.

Det er det nå slutt på.

- I praksis betyr det at nordmenn har kunnet reise fritt til Gotland i Sverige og alle andre land i Norden de siste to ukene. FHI kommer i dag med en oppdatert vurdering som viser at viser at smittesituasjonen på Gotland ikke lenger oppfyller kriteriene. Det betyr at alle reiser i Sverige medfører karantene ved retur til Norge, sa Solberg på pressekonferansen.

Gotland er dermed nå ikke unntatt for karantenereglene for reiser til Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!