- Ikke betal inkassosalærer

Du kan nekte inkassosalærer, mener Gjeldsoffer-Alliansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det kjent at norske inkassobyråer krever inn langt mer i inkassosalærer enn det de gjør i Sverige. Hele 14 000 kroner kan det koste å tilbakebetale det du skylder her i landet.

- Inkassobyråer har gått ut på dato. De har mistet sin hensikt, sier Bengt Scheldt, leder av Gjeldsoffer-Alliansen.

Bakgrunnen for uttalelsene er endringen som kom i inkassolovgivningen i 2006.

Mens du tidligere var avhengig av Forliksrådet eller inkassobyråene for å få namsmannen til å kreve inn penger noen skyldte deg, kan du nå henvende seg rett til namsmannen så lenge du har skriftlig bevis på at noen skylder deg penger, for eksempel en faktura.

Dette kalles egeninkasso, og er omtalt i tvangsfullbyrdelseslovens § 7-2.

- Med denne regelen fører inkassobyråene bare til at det tar lengre tid å få tilbake pengene sine og at det blir dyrere å betale gjelda si, sier Scheldt.

Ingen vet

Hensikten med lovendringen var å minke arbeidsmengden til Forliksrådet. I de fleste inkassosakene som havner der lar debitor være å møte opp, med andre ord havner gjeldssaken hos namsmannen likevel.

NEKT INKASSOBYRÅER: Du kan nekte at gjelden din skal kreves inn gjennom inkassobyråer, mener Gjeldsoffer-Alliansen. Foto: SCANPIX
NEKT INKASSOBYRÅER: Du kan nekte at gjelden din skal kreves inn gjennom inkassobyråer, mener Gjeldsoffer-Alliansen. Foto: SCANPIX Vis mer

Men nesten ingen benytter seg av denne muligheten.

- Det er få som kjenner til denne reglen. Regjeringen har ikke gjort noe for å informere om den, sier stortingspolitiker André Oktay Dahl (H). Han tok opp saken i Stortingets spørretime allerede i 2006.

- Folk skal betale for seg, men det skal ikke være svindyrt å gjøre opp for seg. Fremfor å overlate jobben til et inkassobyrå kan den enkelte selv gjøre jobben til en langt rimeligere pris for den enkelte skyldner.

- Nekt byrå-bruk

Høyrepolitikeren mener inkassobyråene i mange tilfeller er et unødvendig byråkratisk mellomledd.

- \'Inkassoindustrien\' kan føre folk ut i fattigdomsfellen, samtidig er det en utfordring for næringslivet at betalingsmoralen hos den enkelte skyldner ser ut til å synke i pakt med at avstanden mellom debitor og kreditor øker ved bruk av eksterne inkassobyråer, sier han.

Gjeldsoffer-Alliansen oppfordrer folk til å nekte at oppgjør for ubetalt gjeld skal foregå gjennom inkassobyråer og eller Forliksrådet.

- Ifølge loven må den som skylder penger dekke de utgifter som det har vært nødvendig for at fordringshaveren skal få pengene sine tilbake. Med lovendringen fra 2006 kan utgifter til inkassobyrå og forliksråd kan bli ansett som unødvendige, sier Scheldt.

Slipper anmerkning

Inkassoselskapene innkasserte 6,09 milliarder i løpet av første halvår av 2007, en markert økning sammenliknet med samme periode i fjor. Generalsekretær Thor Asbjørn Andersen i Norske Inkassobyråers Forening, mener byråene slett ikke har utspilt sin rolle.

- Vi redder mange arbeidsplasser for norsk næringsliv ved at vi skaffer dem pengene de har krav på. I tillegg er fordelen med inkassobyråer er at de som skylder penger får en sjanse til å gjøre opp for seg før de får en rettslig betalingsanmerkning, sier han til Dagbladet.no

- GOA hevder inkassobyråene fører til at det tar lengre tid og koster mer penger å betale inn gjeld?

- Vi løser de aller fleste sakene på et tidlig tidspunkt. Betaler du pengene med en gang du får brev fra et inkassoselskap, kan det være billigere enn gebyret namsmannen krever, svarer Andersen.

ETTERLYSER INFORMASJON</B>: Stortingspolitiker André Oktay Dahl (H).
<B>TRENGS IKKE</B>: Inkassobyråer er unødvendige, mener Bengt Scheldt, leder av Gjeldsoffer-Alliansen.