- Ikke bevis for at russerne var direkte involvert

Det sier amerikansk etterretning.

HOLDER VAKT: En prorussisk separatist holder vakt ved vraket av MH17 nær Donetsk. Nå utpekes separatistene av amerikansk etterretning som ansvarlige for tragedien. Foto: MAKSIM ZMEJEV / REUTERS / NTB SCANPIX
HOLDER VAKT: En prorussisk separatist holder vakt ved vraket av MH17 nær Donetsk. Nå utpekes separatistene av amerikansk etterretning som ansvarlige for tragedien. Foto: MAKSIM ZMEJEV / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spekulasjonene går fremdeles høyt om hvem som er ansvarlig for å ha skutt ned MH17. Men i kveld uttaler folk i det amerikanske etterretningsapparatet til nyhetsbyrået AP at de ikke har direkte bevis for at Russland var involvert.

- La grunnlaget Etterretningsoffiserene, som uttaler seg anonymt, sier Boeing 777-maskinen sannsynligvis ble skutt ned av høytgående russiskbygde bakke-til-luft-raketter av typen SA-11 (Buk). De peker ut prorussiske ukrainske separatister som ansvarlige, og sier at Russland «la grunnlaget» for nedskytingen ved å gi våpen til opprørerne.

Offiserene sier videre at de ikke har grunnlag for å si hvorvidt russere var til stede under Buk-avfyringen eller ei, og de kan heller ikke si om mannskapet som bemannet det mobile rakettbatteriet, har fått opplæring i Russland.

APs etterretningskilder sier at den mest plausible forklaringen på katastrofen er at MH17 ble skutt ned ved en feiltakelse.

Gjensidige beskyldninger Partene i konflikten i Øst-Ukraina har kommet med en rekke beskyldninger mot hverandre etter nedskytingen, som krevde 298 menneskeliv. Mens den ukrainske regjeringen i Kiev har utpekt separatistene og koblet dem direkte til Russland, bl.a. ved å framlegge angivelige bevis for at rakettbilen kom fra nabolandet, har Russland på sin side framlagt opplysninger om at ukrainske kampfly befant seg i nærheten av MH17.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer