Ikke bevis for massakre i Racak

BERLIN (Dagbladet): De 45 drepte i den kosovoalbanske landsbyen Racak, var likevel ikke ofre for en serbisk massakre 15. januar 1999. Bildene av de drepte var utløser for NATOs luftkrig mot serberne tre måneder seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finske rettsmedisinske eksperter som i to år har undersøkt drapene i Racak, skriver i sin konklusjon at det ikke finnes beviser for at serbiske styrker gjennomførte en massakre.

Arrangert likskue

Rapporten fra ekspertene blir gjengitt i en artikkel i det kommende nummeret av det rettsmeedisinske tidsskriftet «Forensic Science International». Avisa Berliner Zeitung gjengir konklusjonene i dagens utgave.

Serbiske myndigheter hevdet umiddelbart etter at de sjokkerende bildene gikk verden rundt, at ofrene ikke var uskyldige landsbybeboere, men at likskuet var arrangert av UCK-geriljaen.

- Mange ble skutt på kloss hold. Dette er bevis på at ubevæpnede sivilister blir drept og lemlestet, konkluderte OSSE i 1999.

Ga serberne skylda

Den amerikanske OSSE-sjefen i Kosovo, general William Walker, ga serberne skylda da han kom til åsen over Racak formiddagen etter drapene.

Rettsmedisinerne har ikke funnet tegn på at ofrene er blitt lemlestet. Bare i ett tilfelle er det funnet kruttspor som tyder på at en albaner ble henrettet på kloss hold. Det blir også reist tvil om de døde var fra Racak.

Hvis de døde ikke var fra Racak øker sannsynligheten for at de var plassert der av albanere, noe jugoslaviske myndigheter hele tida har hevdet.