Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke bevist at Justis- departementet ga instruks bare for å ramme Krekar

Kjennelsen kommenterer Frp's rolle.

FIKK MEDHOLD: Oslo tingrett fant ikke grunnlag for å slå fast at Justisdepartementets instruks som lå bak politiets tvangsflyttings-vedtak, var i strid med regjeringens fullmakter. Foto: Christian Roth Christensen
FIKK MEDHOLD: Oslo tingrett fant ikke grunnlag for å slå fast at Justisdepartementets instruks som lå bak politiets tvangsflyttings-vedtak, var i strid med regjeringens fullmakter. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett ga i formiddag oslopolitiet medhold på alle punkter i vurderingen av hvorvidt mulla Krekar kan tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune og ilegges meldeplikt der.

Les hele kjennelsen her!

Krekar og advokat Brynjar Meling har imidlertid allerede varslet anke av kjennelsen, og det er foreløpig ikke klarlagt om politiet vil forsøke å gjennomføre vedtaket før lagmannsretten og eventuelt Høyesterett har tatt stilling til saken.

- Kan tale for det, men ikke bevist Mens Meling har argumentert med at instruksen som kom fra Justis- og beredskapsdepartementet 14. januar i realiteten var en ulovlig instruks av politiet i en enkeltsak basert på Frps partipolitiske markeringsbehov, slår tingretten fast at dette ikke er bevist.

Samtidig går tingrettsdommer Oddmund Svarteberg langt i å si at timingen var påfallende.

«Det er allment kjend at minst eitt politiske parti som i dag er med i regjeringa, lenge har hatt ønskje om å få Faraj ut av landet. At instruksen blei gitt berre 11 dagar før Oslo politidistrikt fatta vedtaket retten skal prøve i saka her, og 14 dagar før Faraj var ferdig med soning av ein dom, kan tale for at den var gitt med det formålet å få han bort frå Austland, men det går ikkje fram av instruksen, og retten finn det meir enn overvegande sannsynleg at det også vil kunne bli aktuelt å gi andre utlendingar pålegg i medhald av utlendingslova § 105 første ledd bokstav d», skriver tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

Han lar tvilen komme departementet til gode.

«I mangel av bevis som underbygger at instruksen blei gitt aleine med sikte på at Faraj skulle ileggast tvangsmiddel, finn retten at det ikkje er bevist som overvegande sannsynleg at Justis- og beredskapsdepartementet har gått ut over kompetansen sin», heter det i kjenneslen

- Ingen bombe Ett element i Melings argumentasjon var knyttet til en pressemelding fra Politidirektoratet om instruksen, som knyttet den direkte til Krekar-saken. Dette mener ikke retten beviser noe.

«Sidan Politidirektoratet har rett til å instruere politiet, ligg det ingen bombe i denne pressemeldinga, og Oslo politidistrikt kom som retten også er kome til, til at vilkåra for å ilegge Faraj pålegg om opphaldsstad og meldeplikt, er til stades», skriver Svarteberg.

I kjennelsen framstår vurderingen av såkalt forholdsmessighet som den mest sentrale for at politiet fikk medhold, men tingrettsdommeren understreker at han var i tvil.

«Under noko tvil finn retten at grunnleggande nasjonale interesser i alle fall fram til 31. desember 2015, må gå framfor Faraj sin rett til familieliv og fridom til å ferdast fritt innanfor landet sine grenser, og sjølv velje bustad», heter det i kjennelsen.