- Ikke bevist at Wallenberg døde i 1947

Det finnes ingen sikre beviser for at den svenske diplomaten Raoul Wallenberg døde i 1947, slik russerne hevder. Det er konklusjonen i den mye omtalte rapporten som ble lagt fram i Stockholm i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om alle versjoner fra russiske kilder i stor grad går ut på at Wallenberg døde i 1947, har denne arbeidsgruppen ikke funnet noen beviser som kan bekrefte dette, heter det i rapporten.

Den legges fram etter at en regjeringsutnevnt svensk-russisk kommisjon de siste ti åra har arbeidet med å finne ut hva som skjedde med Wallenberg etter at han ble arrestert av sovjetiske styrker i Ungarn i 1945. Wallenberg reddet tusenvis av jøder fra tyske konsentrasjonsleirer da han arbeidet ved den svenske ambassaden i Budapest, ved å utstede svenske pass til dem.

I desember erkjente russiske myndigheter for første gang offisielt at Wallenberg ble henrettet og at han var offer for Stalins forfølgelser. De hevder han ble skutt to og et halvt år etter at han ble arrestert. Da var han 34 år gammel.

Forskerne som nå har lagt fram sin rapport, mener Wallenberg kan ha levd helt opp til 1960- og 70-tallet. En av dem mener sågar Wallenberg levde helt til 1989.

(NTB)