Ikke billigere sprit likevel

Forhandlingene om statsbudsjettet har kullkastet planene om rimeligere brennevin. Da Arbeiderpartiet la frem statsbudsjettet var det ett av de mest populærer punktene. Vil utsette finansdebatten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nok mange som blir skuffet når det nye forslaget til statsbudsjett blir lagt fram i morgen formiddag. Nedenfor kan du lese hvilke endringer som foreløpig er klare.

Gitt mest

Arbeiderpartiet har måttet gi mest i forhandlingene med Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Senterpartiet har fått gjennom sine hjertesaker, uten å ha svelget for mange kameler.

Det er rekordmange justeringer i årets statsbudsjett. Da Bondevik i fjor ble presset av Arbeiderpartiet til å justere statsbudsjettet med 1,9 milliarder, ble hans regjering beskrevet som historisk svak. Hvilken beskrivelse Stoltenbergs regjering vil få er fortsatt uklart. Det som derimot er klart er at regjeringen er blitt nødt til å flytte på nærmere 20 milliarder, og før forhandlingene er over kan tallet bli enda høyere.

Enighet

I ettermiddag ble det kjent at sentrumspartiene og Arbeiderpartiet kommer til å lage et felles budsjettforslag.

- Det er viktig for landet at ulike regjeringsalternativer kan arbeide sammen om et budsjett, sa Kjell Magne Bondevik.

Det var en tilsynelatende opplagt Hill Marta Solberg som ved 15.00 tiden forlot Oslo Plaza.

- Akkurat nå er jeg strålende fornøyd med resultatet. Alle de politiske problemene er nå ryddet av veien, og det er klart at det blir en avtale. Nå skal jeg i et gruppemøte på Stortinget for å legge frem det foreløpige resultatet, sier Solberg til Dagbladet.no.

Legges frem i morgen

Valgerd Svarstad Haugland var også begeistret for resultatet, men ville ikke avsløre noen detaljer. Avtalen er ikke helt spikret ennå. Den vil sannsynligvis være klar i løpet av kvelden eller natten.

- Det vil ikke bli noen pressekonferanse i dag. Hele resultatet presenteres i morgen, sier Svarstad Haugland.

Dette er klart

  • Det blir ingenting av konjunkturavgiften på 1,5 prosent for arbeidsgivere og næringsdrivende etter at sentrumspartiene satte foten ned. Samtidig blir trolig investeringsavgiften fjernet fra 2002.
  • Momsreformen fører til at den generelle momssatsen øker fra 23 til 24 prosent fra 1. januar neste år på varer og tjenester. Halveringen av matmomsen skal først skje fra 1. juli neste år.
  • Reiseliv, kultur og kollektivtrafikk blir fortsatt unntatt fra moms. Forliket fører også til momsfritak for sirkus og fornøyelsesparker, men ikke for tivoli. Alpinanlegg blir også fritatt for moms, men det blir innført moms på helsestudioer.
  • Det er en enighet om skatt på aksjeutbytte med en sats på 11 prosent, ikke 14 prosent, slik regjeringen foreslo. Det kommer et bunnfradrag på 10.000 kroner. Forliket går imidlertid ut på at denne skatten bare skal gjelde 2001, og at det skal innføres en annen ordning fra 2002, melder NTB.
  • Det blir ikke høyere skatt på vanlig lønnsinntekt.
  • Regjeringen foreslo i budsjettet at den samlede nedgangen i avgiften på brennevin skulle bli på 17,5 prosent. Denne nedgangen blir det ikke noe av.
  • Budsjettforliket mellom Ap. og sentrum fører til at 20-22 milliarder kroner blir flyttet på i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Til sammenligning medførte budsjettforliket mellom sentrum og Ap i fjor til at bare 1,9 milliarder kroner ble flyttet.
  • Utgiftssiden var ikke helt klar fredag kveld, men kommunene får økt sine bevilgninger med 1,2 milliarder kroner.
<B>ENIGE:</B> Hill Marta Solberg og Kjell Magne Bondevik ble i dag enige om et budsjetssforlik.