Ikke blant de 120 mest flomfarlige boligfeltene

Og slik er Kvam-forklaringen til NVE.

 ØDELAGT AV FLOM - IGJEN:  Huset på denne tomta ble ødelagt av storflommen også i pinsen 2011. Det nye huset ble ødelagt av nye vannmasser på samme grunnmur denne uka. Foto: Thomas Hansen.
ØDELAGT AV FLOM - IGJEN: Huset på denne tomta ble ødelagt av storflommen også i pinsen 2011. Det nye huset ble ødelagt av nye vannmasser på samme grunnmur denne uka. Foto: Thomas Hansen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis de flomrammede beboerne i Kvam ønsker å bygge opp de raserte husene en gang til på samme sted, må de ha ny byggetillatelse av kommunen. Og da gir Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) en vurdering av flom og skredfaren

Fungerende avdelingsdirektør Hallvard Berg i NVEs skred- og vassdragsavdeling vil ikke gi konkret vurdering av tilfellet Kvam med to storflommer og ødelagte hus på to år.

Men han redegjør for regelverket for husbygging og flomfare generelt - og litt om hva som har skjedd og ikke skjedd siden forrige flomkatastrofe i tettstedet.

Medhold i alle saker Det er hver enkelt kommune som til sjuende og sist bestemmer HVOR det er lov og bygge. NVE uttaler seg om alle slike arealplansaker utfra skred- og flomfare.

I 2012 rettet NVE pekefingeren mot 122 av 2800 saker. Til slutt «vant» NVE fram med sine kritiske merknader i alle de 122 sakene.

Og NVE har fram til i dag lagd flomsonekart for de 120 mest flomfarlige strekningene langs elevr og innsjøer over hele landet - 1200 kilometer.

Men ikke Kvam Men DER er ikke Kvam med, tross flommens herjinger for to år siden.

Hvor har fagetaten for flom og skred vært siden pinse 2011?  Avdelingsdirektør Hallvard Berg oppklarer:

- Etter flommen for to år siden bistår NVE kommunen med å sikre å sikre Kvam mot nye ødeleggelser. Seinest tirsdag denne uka godkjente Nord-Fron kommunestyre den endelige planen til om lag 30 millioner kroner.  Da var 150 000 kubikkmeter stein fjernet, og alt klart for å starte bygging av flomvegger. Når det er ferdig, vil NVE vurdere behovet for å lage et flomsonekart. 

Og så skjer dette igjen.

Trygt med 200-årsflom Ifølge sikkerhetsreglene mot flom og stormflo, som gjelder fra 1. juli 2011 er det altså regnet for trygt å bygge bolighus dersom farerisikoen «bare» er beregnet til en 200-årsflom.

Det vil si at det er «greit» å bygge hvis den matematiske risikoen for en slik storflom bare inntreffer hvert 200. år.

Nå har Kvam hatt to slike flommer på to år.

   

Ikke blant de 120 mest flomfarlige boligfeltene