«Ikke bli gammel på Grorud»

Avtroppende helse- og sosialombud i Oslo, Helge Hjort, raser mot Grorud bydel, bystyret og byrådet i Oslo. Han anklager bydelen for lovbrudd, og anbefaler folk å «ikke bli gamle på Grorud».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et helsides debattinnlegg i Aftenposten Aften i går kaster Hjort inn brannfakkelen. Han mener de eldre har blitt utsatt for regulære lovbrudd fra kommunens side.

Stanset hjemmehjelp

Han sikter spesielt til Grorud bydel, og beskriver situasjonen slik:

Bydelen oppdaget i 1999 at den ville gå med 10 millioner i underskudd på budsjettet. Bydelen stanset hjemmehjelp til reinhold for samtlige av bydelens eldre ut året for å spare penger.

Flere av disse eldre hadde fått hjemmehjelpen fordi de var avhengige av den for å klare seg i sitt eget hjem. Flere klaget til ombudet, som klaget til bydelen.

- Bydelen valgte, tross flere purringer, å ikke behandle disse klagene før budsjettåret var omme. Høsten året etter fikk klagerne medhold av Fylkesmannen, som uttalte at vedtakene var lovstridige.

Men hva hjelper det at Fylkesmannen vedtar at klagerne skulle hatt hjemmehjelp i det året som for lengst er over? Det er ikke lett å få hjemmehjelp med tilbakevirkende kraft. Klageinstansens vedtak fikk altså overhodet ingen praktisk betydning, skriver Hjort i Aften Aften.

Trenerte

- Dermed sparte bydelen, på ulovlig vis og ved å trenere klagebehandlingen som best den kunne, et ukjent beløp. De som de ulovlige vedtakene gikk ut over, fikk intet ut av fylkesmannens omgjøring, skriver han.

Hjort beskylder også bystyret og byrådet for å ha vært passive i saken.

- Så vel Oslo bystyre som eldrebyråd Bård Folke Fredriksen (h) er orientert skriftlig om forholdet, men har forholdt seg helt passive. Som helse- og sosialombud i Oslo har jeg anbefalt bystyret å innskjerpe overfor bydelene at byens øverste ansvarlige ikke vil tillate at bydelene på denne måten bryter loven. Bystyret har besluttet å ta forslaget «til orientering».

- Jeg har undret meg over denne passivitet fra de administrative og politisk ansvarlige myndigheter. Tåler de så inderlig vel den urett som ikke rammer dem selv, spør Hjort i sitt debattinnlegg.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Helge Hjort i går kveld. Eldrebyråd Bård Folke Fredriksen ønsket ikke å kommentere saken i går.

OPPRØRT: Avtroppende helse- og sosialombud i Oslo, Helge Hjort, er opprørt over behandlingen byens politikere har gitt de eldre innbyggerne.