Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke bli politi!

Etter år med omorganiseringer, pengemangel og dårlige arbeidsforhold, slår lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, alarm om forholdene i politietaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slik vi har det i dag, kan jeg ikke anbefale yngre mennesker å velge en karriere i politiet. Erfarne politifolk opplever at de bare skraper på overflaten. De opplever daglig at de ikke får gjort noe med den økende kriminaliteten, særlig narkotikaforbrytelser, mener Johannessen.

- I lengden fører dette til at våre medlemmer blir desillusjonerte og utbrente, sier den profilerte fagforeningslederen til Dagbladet.

Han har lite godt å si om regjeringen Bondevik og Stortinget som lar dette skje. Det er lang avstand mellom politikernes retorikk om kriminalitetsbekjempelse og den virkelige verden, mener Johannessen.

Pengemangel

- Dyktige og arbeidsvillige tjenestemenn forteller at de gruer seg til helgevaktene. Særlig gjelder det våre folk ved lensmannskontorene som har såkalt hjemmevakt. Pengemangel tvinger hjemmevaktene til å bli sittende hjemme ved telefonen. Helga igjennom må de ta imot kjeft fra et frustrert publikum som naturligvis ikke har forståelse for at det mangler penger. Og det er vanlige tjenestemenn som må ta kjeften, ledelsen slipper, sier Johannessen.

Det blir ikke bedre av at polititjenestemen ofte tvinges til å ta helgevakt annenhver helg. Ved de små politikamrene og ved lensmannskontorene er de ofte alene. I den siste tida er også vaktregionene blitt større, forteller fagforeningslederen.

Blir skyteskive

- Dette fører til at tjenestemennene ikke får gjort det de skal. Det blir å skrape litt i overflaten. Derfor er kritikken mot etaten og tjenestemennene berettiget. Men vi vil det annerledes. Vi ønsker å etterforske og gjøre noe med den økende kriminaliteten, men mangler muligheter på grunn av ressurssituasjonen, sier Johannessen.

Han forteller også at politifolk i stadig større grad opplever seg og etaten som skyteskive for all slags kritikk.

- Det er et veldig negativt fokus på politietaten. Berettiget og uberettiget opplever politiet stadig mer kritikk fra mediene. Men verst er forsvarsadvokatene. Anklager om dårlig etterforskning og feilprioritering hører med til det daglige, sier Johanessen.

Han mener at politiet mange ganger får skylda for alt som er galt, inkludert ting som skyldes kommunale feilprioriteringer, sviktende sosialvesen og barnevernsproblemer.

- I tillegg opplever vi at stadig flere tjenestemenn vegrer seg mot å gå på jobb på grunn av frykt og trakassering.

Frustrasjon

Ikke minst er lønnsutviklingen et problem, mener Johannessen. Han peker på at politifolk de siste åra har vært tapere i lønnssammenheng.

- Jeg kan dokumentere at politiet har hatt ni prosent lavere lønnsutvikling enn det som gjelder for gjennomsnittet i staten. Dette viser hvor høyt våre myndigheter verdsetter politiets arbeid.

- Men det stopper ikke der. Ved våre politikamre ser vi at ledelsen bevisst unnlater å fylle opp stillinger for å unngå at budsjettene overskrides. Tidligere skjedde dette mot slutten av budsjettåret, men nå skjer dette fra budsjettårets begynnelse. Det betyr mer arbeid, dårligere etterforskning og et desillusjonert korps.

Når forholdene er slik, kan jeg ikke si til norsk ungdom at de bør velge politiyrket. Jeg sier da: Finn heller på noe annet, sier Arne Johannessen til Dagbladet.

FRUSTRERT: - Slik vi har det i dag, kan jeg ikke anbefale yngre mennesker å velge en karriere i politiet, sier lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. Her avbildet foran uniformerte kolleger under lønnsforhandlinger i fjor.
Hele Norges coronakart