Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ikke bli som Kadhafi»

Syrias opposisjon med bønn til president Bashar al-Assad. Samtidig ruller tanksene inn i nye byer.

 SOS:  Demonstranter i byen Homs ber om hjelp fra FN og hevder al-Assad dreper friheten med tankser. Foto: (AP Photo)
SOS: Demonstranter i byen Homs ber om hjelp fra FN og hevder al-Assad dreper friheten med tankser. Foto: (AP Photo) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias opposisjon la i dag ut en lang uttalelse der presidenten oppfordres til å gjennomføre demokratiske reformer i løpet av et halvt år, melder AFP.

Samtidig ruller tanksene til sikkerhetsstyrkene inn i nye byer for å kvele demonstrasjonene i blant annet Tafas og Homs. Over 800 skal ha mistet livet i opprøret.

Ifølge arabiske Al Arabiya er imidlertid dagens uttalelse den første der opposisjonen kommer med klare forslag siden protestene brøt ut for sju uker siden.

- Enkel løsning - Løsningen er enkel: Stopp å skyte på demonstrasjonene, la fredlige demonstrasjoner finne sted, fjern alle bildene av deg og din far, slipp alle politiske fanger fri, la flertallet bestemme og avhold frie valg i løpet av seks måneder, heter det i uttalelsen.

- Du vil være det moderne Syrias stolthet hvis du kan omforme det fra et diktatur til et demokrati. Syrere vil være takknemlige og det er mulig å gjennomføre, heter det.

Opprøret i Syria og myndighetenes nådeløse håndtering av det, har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Opposisjonen i landet håper at Bashad ikke vil bli til en ny Muammar Kadhafi, som skal ha slaktet ned flere tusen sivile så langt i år.

 DEMONSTRASJON:  Et bilde som skal vise en demonstrasjon i byen Homs tidligere denne uken. På grunn av Syrias medieregler, får ikke fotobyråene bekreftet bildets opprinnelse. Foto: REUTERS/Social Media Website via Reuters TV
DEMONSTRASJON: Et bilde som skal vise en demonstrasjon i byen Homs tidligere denne uken. På grunn av Syrias medieregler, får ikke fotobyråene bekreftet bildets opprinnelse. Foto: REUTERS/Social Media Website via Reuters TV Vis mer

- Du er ikke Kadhafi. Du er ung, sivilisert, inteligent og åpen. Hvorfor oppfører du deg som ham? Hvorfor vil du se blodet flyte? Hvorfor vil du at Syria skal falle sammen? Du har vært leder av myndighetene i elleve år, og det er nok for en demokrat, heter det i uttalelsen.

Angriper Homs Men det ser ikke ut til at konflikten i landet vil roe seg med det første. Søndag ble det meldt om at sikkerhetsstyrkene blant annet stormet to nabolag i Homs, landets tredje største by.

Angrepene er de første i boligområder i Homs, melder NTB. Væpnet med maskingeværer og granatkastere og støttet av stridsvogner rykket sikkerhetsstyrkene ved totiden natt til søndag inn i bydelene Bab Sebaa og Bab Amro, sier to aktivister til Reuters. Lyden av skudd og granater kunne høres over hele byen, sier de. Fredag ble minst åtte stridsvogner og hundrevis av soldater utstasjonert i byen, som har rundt én million innbyggere.

 UPOPULÆR:  Folk slår med sko på bilder av Bashar al-Assad (til høyre) og Libyas diktator Muammar Kadhafi under en demonstrasjon i London. På grunn av Syrias mediepolitikk, slipper det svært få bilder av demonstrasjoner i landet ut til omverden. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal
UPOPULÆR: Folk slår med sko på bilder av Bashar al-Assad (til høyre) og Libyas diktator Muammar Kadhafi under en demonstrasjon i London. På grunn av Syrias mediepolitikk, slipper det svært få bilder av demonstrasjoner i landet ut til omverden. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media