ADVARER: Bård Nylund representerer 10 000 sykepleierstudenter i Norge gjennom Norsk Sykepleierforbund. Nå advarer han unge om å starte på sykepleierutdanningen. Moren til Bård er forøvrig sykepleier - og fortjener likelønn, ifølge t-skjorta. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
ADVARER: Bård Nylund representerer 10 000 sykepleierstudenter i Norge gjennom Norsk Sykepleierforbund. Nå advarer han unge om å starte på sykepleierutdanningen. Moren til Bård er forøvrig sykepleier - og fortjener likelønn, ifølge t-skjorta. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Ikke bli sykepleier!

Studentleder i Norsk Sykepleierforbund, Bård Nylund, fraråder unge å bli sykepleier. Han ber nå søkere til sykepleierutdanninga om å omprioritere søknadene sine og bli noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Går man med tanker om å skaffe seg høyere utdanning, bør man tenke seg om før man velger et yrke som ikke verdsettes nok i forhold til den utdannelsen, kompetansen og ansvaret man får.

Det er studentleder i Norsk Sykepleierforbund, Bård Nylund, som kommer med det kraftige utspillet. Midt i arbeidskonflikten mellom Unio (Norsk Sykepleierforbund) og Spekter, som representerer arbeidsgiversiden, har han fått nok.

Sint, skuffet og motløs - Jeg begynner å bli sint. Blant de studentene jeg har snakket med er folk skuffet og motløse. Det er også resignasjon ute og går. «Jaja, så blir det ikke noe denne gangen heller.»

Nylund mener regjeringen har skrudd opp forventningene til et likelønnsløft for sykepleiere, en yrkesgruppe med over 90 prosent kvinner.

I Soria Moria-erklæringen fra i fjor høst heter det blant annet at "regjeringen er innstilt på å gå inn i en dialog med arbeidslivets parter om likelønnsspørsmålet allerede i forbindelse med tariffoppgjøret i 2010." LO-leder Roar Flåthen gikk også ut før valget og sa at målet i de neste lønnsforhandligene vil være likelønn og heving av lavtlønnsgrupper.

- Det jeg er mest skuffet over er at vi har en regjering som på forkant har lovet å komme på banen, men som likevel ikke bidrar. Det blir ekstra tydelig når man vet kjønnsbalansen i vår sektor.

Kvinnedominert - Hvis man velger å ta en utdanning som leder fram til et yrke i en kvinnedominert sektor, må man være innstilt på å tape igjen og igjen. Man blir hengende etter og sitter igjen med en begynnerlønn på litt over 300 000 kroner etter tre års utdanning.

Bård Nylund er midt i utdanningen sin til å bli sykepleier, men har det siste året hatt ett års permisjon for å jobbe i Sykepleierforbundet. Til høsten er det meningen at han skal tilbake til skolebenken for å ta det siste året av utdanninga. Nå er han usikker på om han ønsker å fullføre løpet.

- Jeg vurderer å avbryte mine studier. Jeg føler ikke at det lenger er mitt ansvar å bidra til at politikerne får et helsevesen med faglig kvalitet så lenge de ikke vil betale anstendig for det.

- Visste du ikke om lønns- og arbeidsforholdene i sykepleieryrket før du startet på utdanninga?

- Man kan si at man kan skylde på seg selv. Men ønsker man høy kvalitet på framtidas sykepleiere, er man nødt til å heve lønna og statusen til yrket, sier Bård Nylund, studentleder i Norsk Sykepleierforbund.

Helse- og omsorgsdepertementet svarte ikke på Dagbladets henvendelser i går.