Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ikke bomb Iran»

Storbritannia forsøker i dag å få USA til å legge vekk planene om å bombe atommål i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Den britiske utenriksministeren Jack Straw har i dag sitt første møte med sin påtroppende, amerikanske kollega Condoleezza Rice. Med seg har Straw en argumentsamling på 200 sider som hans departement har utarbeidet og gitt til det britiske Underhuset.

Konklusjonene i dokumentet er klart for videre forhandlinger med Iran, og mot de amerikanske planene om å bombe mer enn 30 utvalgte mål innenfor Irans kjernefysiske program. Hovedmålene i et angrep med høytflygende, amerikanske bombefly og krysserraketter, vil være reaktoren som er under bygging i Bushehr ved Golfen, en tungtvannsreaktor ved Isfahan kjernefysiske teknologisenter og et anrikningsanlegg for uran ved Natanz - pluss et forskningsanlegg ved Arak, skriver The Sunday Times.

Blair møter Bush

Storbritannias statsminister Tony Blair kommer til å bruke denne argumentasjonen overfor president George W. Bush når de to møtes under toppmøtene mellom USA og NATO, og USA og EU, i Brussel om en måned.

Britenes største frykt er at det skal begynne å regne bunkersbomber fra B2-bombefly, mens Storbritannia, Tyskland og Frankrike opprettholder sitt EU-3 initiativ - Iran undertegnet for 15 måneder siden en avtale med de tre store i EU om et inspeksjonsregime for det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

-  Tyranniets utpost

Problemet for både Blair og Straw er at IAEA har rapportert om problemer med inspeksjoner og vil hittil ikke konkludere med at Iran avstår fra ethvert hemmelig atomvåpenprogram.

USAs visepresident Dick Cheney sa forleden at Iran «befinner seg øverst» på lista over problemområder i verden. Under senatshøringene før helga sa påtroppende utenriksminister Condoleezza Rice at Iran er blant «tyranniets utposter», sammen med Cuba, Zimbabwe og Nord-Korea. På spørsmål svarte president Bush at han ikke ville utelukke militære tiltak mot Iran.

VIL FORHANDLE: Tony Blair ønsker ikke et angrep på Iran. Her er Blair under en tale i London i går om Labours valgkampstrategi.