- Ikke bra for sjøfartsnasjonen Norge

Norske sjøfartsorganisasjoner og norske sjøfartsmyndigheter reagerer kraftig etter at norskeide «Bow Eagle» skal ha etterlatt sjøfolk i nød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt hårreisende. Jeg har aldri hørt maken til dårlig sjømannskap, sier nestleder Rigmund Storøy i Norsk Sjømannsforbund.

- Dette er kjedelig og helt i strid med det norsk sjømannskap står for, sier direktør Arne Hansen i Norsk Sjøoffisersforbund.

- Er det riktig at «Bow Eagle» først kolliderte med den franske tråleren og så kjørte videre, uten å hjelpe, er det en veldig alvorlig sak, sier fungerende sjøfartsdirektør Roar Skuggedal.

Er ødeleggende

Den norske sjøfartsinspektøren John Ramsøy dro onsdag formiddag fra Bergen og til Rotterdam for å prøve å finne ut hva som faktisk er skjedd. «Bow Eagle» er ventet til den nederlandske havnebyen i morgentimene torsdag.

- Tampa-kaptein Arne Rinnan ble verdenskjent etter at han tok om bord 438 flyktninger i «Tampa». Nå er et annet norsk skip involvert i noe som er alt annet enn positivt. Hva gjør det med sjøfartsnasjonen Norges ry?

- Dette er veldig uheldig. Norge har stor interesse av å finne ut hva som er skjedd i denne saken, forteller Skuggedal.

- Kan ikke lastes

I Sjømannsforbundet mener man at tragedien kanskje kunne være unngått om det var norske sjøfolk som hadde vært på vakt da kjemikalietankeren kolliderte med den franske tråleren.

- Det er jo snart ikke norske sjøfolk igjen på norskregistrerte skip, sier Storøy.

Også Hansen i Sjøoffisersforbundet medgir at det ofte eksisterer en annen kultur blant utenlandske sjøfolk, men vil ikke dele ut skyld verken til den ene eller den andre.

- Sett utenfra er det en veldig kjedelig sak at et norskregistrert skip er innblandet i en sånn hendelse, men de norske offiserene kan jo ikke lastes. De lå og sov da dette skjedde. Det hadde vært langt verre om de ikke sørget for å få den nødvendig hvilen, sier direktøren i Norsk Sjøoffisersforbund.

(NTB-Stig Tore Laugen)