Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke bra nok, LO

Professor Arild Raaheim kritisk til LOs behandling av egne ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under dagens pressekonferanse, der LO-leder Gerd-Liv Valla svarte på beskyldningene fra den avtrådte LO-sekretæren Ingunn Yssen, fortalte Valla at det ikke hadde blitt gjennomført arbeidsmiljøundersøkelse i LO «siden begynnelsen av 90-tallet».

At Norges største arbeidstakerorganisasjon ikke spør sine ansatte om hvordan de opplever forholdene på jobben, reagerer professor Arild Raaheim på.

- Enhver seriøs organisasjon må vise at de tar arbeidsmiljøet på alvor, sier Raaheim.

Han har som psykolog og konsulent i flere år jobbet med å kartlegge psykososiale forhold på arbeidsplasser både i offentlige etater og i store næringslivsorganisasjoner.

Raaheim har derfor god kjennskap til betydningen av å gjennomføre arbeidsmiljøundersøkelser.- Det er først og fremst et veldig viktig signal fra arbeidsgivers side. Denne type kartlegging viser at arbeidsgiver er opptatt av klima og kulturen på arbeidsplassen, sier Raaheim.

Tidligere i dag fortalte Dagbladet.no om de nedslående resultatene som kom frem i en arbeidsmiljøundersøkelse gjort blant 400 ansatte i Justisdepartementet, da Valla satt som justisminister.

Avdekker viktige problemer

Foran pressekorpset og i lyset fra kamerablitzene i dag svarte Valla på direkte spørsmål at de i LO hadde gjennomført såkalte medarbeidersamtaler - i stedet for arbeidsmiljøundersøkelse.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Gerd-Liv Valla ga i dag uttrykk for at hun ikke kjente seg igjen i beskyldningene fra avgåtte LO-sekretær Ingunn Yssen. Foto: Scanpix
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Gerd-Liv Valla ga i dag uttrykk for at hun ikke kjente seg igjen i beskyldningene fra avgåtte LO-sekretær Ingunn Yssen. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke godt nok, mener Raaheim.

- Medarbeidersamtale og arbeidsmiljøundersøkelse er to vidt forskjellige ting. En medarbeidersamtale er noe du har med din nærmeste overordnede. Hvis det hersker et dårlig klima med mye mistenksomhet og misnøye, så er ikke det rette fora. I en arbeidsmiljøundersøkelse kommer alle til orde, og det foregår anonymt.

Raaheim har en rekke ganger blitt brukt som konsulent på arbeidsplasser hvor det har vært konflikter. Han forteller at en anonym kartlegging av hvordan de ansatte oppfatter arbeidsforholdene avdekker viktige problemer - i noen tilfeller gir de også svar.

- I slike undersøkelser kommer det frem om det er mobbing og om det er kommunikasjonsproblemer. Undersøkelsene kan også gi svar på hvorfor det er høyt sykefravær og ledelsesproblemer, sier Raaheim.

- Hatt kvaler for å snakke med Valla

Raaheim har også tidligere sett eksempler på hvordan det kan oppstå arbeidslivskonflikter rundt svangerskap.

Da han hørte Valla på dagens pressekonferanse fortelle sin versjon av kontroversene rundt Yssens graviditet, kjente han seg igjen i tidligere arbeidskonflikter han har vært borti.

Valla brukte mye tid på å fortelle pressen at i forkant av at Yssen hadde ringt henne og fortalt at hun ventet barn, så hadde Valla hørt rykter om at her var det «noe veldig alvorlig på gang».

- Uten at jeg på noen som helst måte kjenner denne saken, så tenkte jeg da jeg hørte Valla si: «Var det ikke verre enn det», at her er det noen som kan ha vært redd for å fortelle om graviditeten til sjefen, sier Raaheim.

På et generelt grunnlag tror Raaheim at det er mange gravide kvinner som gruer seg til å gi sine overordnede beskjed om at de må ut i svangerskapspermisjon. Dette kan blant annet skyldes eksempler som har vært i mediene, på kvinner som kommer tilbake fra svangerskapspermisjon og har mistet arbeidsoppgavene de tidligere hadde ansvar for.

I saken mellom Valla og Yssen, tror Raaheim at Yssen kan ha følt noe av disse bekymringene på kroppen.

- Hun kan ha blitt var på signaler fra Valla og hatt kvaler for å snakke med henne, sier Raaheim til Dagbladet.no.

KRANGEL OM GRAVIDITET: Ingunn Yssen hevder Valla ble skuffet da hun fortalte henne at hun var blitt gravid. Dette tilbakeviser Valla, som sier hun ble skuffet over at hun ikke var blant de første som ble informert om Yssens graviditet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!