Ikke britisk forbud mot gen-mat

London: Den britiske regjeringen vil ikke gi etter for krav om et midlertidig forbud mot genmodifisert mat, til tross for nye advarsler fra forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

20 forskere fra 13 land gikk fredag ut med støtte til kontroversielle britiske forskningsfunn. En forsker i Skottland, professor Arpad Pustzai, gjennomførte i fjor forsøk som viste svekket immunforsvar og skader på indre organer hos rotter som hadde blitt foret med genetisk modifiserte poteter.

Forskeren fikk sparken, etter at han gikk ut offentlig med sine funn.

Flere av de 20 forskerne som fredag erklærte sin støtte til professor Pustzai og hans funn, går inn for et tidsbegrenset forbud, for å få mere tid til å forske på helse- og miljøeffekter av genetisk modifisert mat.

Flere andre EU-land planlegger eller har allerede vedtatt et slikt moratorium på kommersiell utnytting av genetisk modifisert mat. Blant dem er Frankrike, Tyskland og Østerrike.

Men Storbritannia har ingen planer om å gi etter for kravene om et midlertidig forbud, sier det britiske landbruksdepartementet i en erklæring. Et moratorium er unødvendig, fordi det allerede er tilstrekkelige tiltak mot skadelige virkninger for miljø og helse, sier departementet.

Men en parlamentariker fra det regjerende arbeiderpartiet, Alan Simpson, vil ha et moratorium for å unngå en ny krise av samme type som ku-galskapen.

Regjeringens eget rådgivende miljøutvalg har også gitt regjeringen det råd å innføre et tre år langt moratorium mot avlinger som er genetisk modifiserte, for å sikre at de ikke skader det biologiske mangfoldet.

(NTB-AFP-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer