- Ikke brudd på menneskerettighetene

Det er Justisdepartementets vurdering av Obiora-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet mener det ikke foreligger brudd på menneskerettighetene i Obiora-saken. Det kommer fram i et brev fra departementet til Sivilombudsmannen, skriver Adresseavisen.

Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora (48) døde da han ble pågrepet av politiet i Trondheim høsten 2006.

Spesialenheten for politisaker etterforsket saken, men etterforskningen endte med at saken ble henlagt. Riksadvokaten beordret ny etterforskning, men like før jul i 2007 valgte Riksadvokaten å henlegge saken.

Sivilombudsmann Arne Fliflet besluttet deretter å granske saken selv og ba Justisdepartementet svare på flere spørsmål, blant annet om politiets rutiner ved pågripelse, arrestasjonsmetoder og innholdet i politiutdanningen. Han ba også om en kommentar til at Frankrike er blitt dømt i en lignende sak.

I svarbrevet, som kom i slutten av august, skriver departementet at saken i Frankrike ikke er direkte sammenlignbar med Obiora-saken, noe også Riksadvokaten har konkludert med.

Det vises også til at politiet ba om ambulanse og purret flere ganger, før de selv transporterte Obiora til sykehus.

«Etter departementets vurdering viser dette at polititjenestemennene gjorde det som var mulig for at Obiora skulle komme under behandling av helsepersonell», heter det i brevet.

(NTB)

DØDE: Eugene Ejike Obiora (48).