- Ikke brudd på menneskerettighetene

Det er Justisdepartementets vurdering av Obiora-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justisdepartementet mener det ikke foreligger brudd på menneskerettighetene i Obiora-saken. Det kommer fram i et brev fra departementet til Sivilombudsmannen, skriver Adresseavisen.

Dette er saken:

Eugene Obiora (48) døde 7. september i fjor, etter at politiet pågrep ham på Østbyen servicekontor i Trondheim.

Ifølge rettsmedisinerne døde 48-åringen mest sannsynlig av kvelning.

De fire politimennene som foretok pågripelsen ble etterforsket av Spesialenheten for politisakeri åtte måneder, før enhenten henla saken i mai i år.

Etter massiv kritikk mot henleggelsen, besluttet statsadvokaten å gjennomgå saken på nytt. Også her ble saken henlagt.

Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora (48) døde da han ble pågrepet av politiet i Trondheim høsten 2006.

Spesialenheten for politisaker etterforsket saken, men etterforskningen endte med at saken ble henlagt. Riksadvokaten beordret ny etterforskning, men like før jul i 2007 valgte Riksadvokaten å henlegge saken.

Sivilombudsmann Arne Fliflet besluttet deretter å granske saken selv og ba Justisdepartementet svare på flere spørsmål, blant annet om politiets rutiner ved pågripelse, arrestasjonsmetoder og innholdet i politiutdanningen. Han ba også om en kommentar til at Frankrike er blitt dømt i en lignende sak.

I svarbrevet, som kom i slutten av august, skriver departementet at saken i Frankrike ikke er direkte sammenlignbar med Obiora-saken, noe også Riksadvokaten har konkludert med.

Det vises også til at politiet ba om ambulanse og purret flere ganger, før de selv transporterte Obiora til sykehus.

«Etter departementets vurdering viser dette at polititjenestemennene gjorde det som var mulig for at Obiora skulle komme under behandling av helsepersonell», heter det i brevet.

(NTB)

DØDE: Eugene Ejike Obiora (48).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer