Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke bruk munnbind!

Advarer mot å bruke munnbind - kan utgjøre smitterisiko.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Munnbind rives vekk fra apotekene. Etter at coronaviruset ble påvist hos en person i Norge onsdag kveld, og Folkehelseinstituttet gikk ut og oppfordret helsetjenesten om å forberede seg på en alvorlig epidemi, har pågangen etter munnbind vært enorm. Apotekene oppgir at lagrene er tomme.

Fagansvarlig farmasøyt Signe Lill Andersen i 123apotek.no oppgir til Dagbladet at de i løpet av to timer onsdag kveld solgte 2500 munnbind.

LITT HYSTERI: Farmasøyt Signe Lill Andersen opplever pågangen etter munnbind som litt hysterisk. Hun oppgir at munnbind er best for å redusere smitte blant smittede, ikke for å forhindre at friske blir syke.
LITT HYSTERI: Farmasøyt Signe Lill Andersen opplever pågangen etter munnbind som litt hysterisk. Hun oppgir at munnbind er best for å redusere smitte blant smittede, ikke for å forhindre at friske blir syke. Vis mer

- Det er en uvanlig stor pågang for Norge å være. Vi så allerede at antall bestillinger økte i midten av januar, og siden har det tiltatt, før det i går kveld tok helt av.

Andersen har jobbet som farmasøyt i en årrekke, også da Sars-viruset og svineinfluensaen herjet, men hun har aldri opplevd større pågang.

- Hva slags munnbind er det folk bestiller?

- Det er de vanlig munnbindene som helsepersonell bruker. Ironisk nok blir de produsert i Kina, og flere kinesere har vært i kontakt med oss for å kjøpe tilbake fordi der er mangelen på munnbind stor, sier hun og fortsetter:

- Jeg opplever de 2500 bestillingene i går som litt hysteri og at det nå er en redsel som brer seg. Mange av de som har bestilt skal også ut å reise og vil beskytte seg på flyplasser og lignende.

Advarer mot bruk av munnbind

Folkehelseinstituttet advarer derimot folk som ikke jobber som helsepersonell mot å bruke munnbind - og sier at bruken kan øke risikoen for sykdom.

Munnbind er laget for engangs bruk og får fort bakterier og virus både på innsiden og utsiden. Har man ikke gode rutiner for å ikke berøre munnbindet under og etter bruk, for hvordan man tar det av uten å forurense hendene og for å utføre håndhygiene etter å ha berørt munnbindet kan det være med på å forverre smittespredning, oppgir de på sine nettsider.

EKSPERT: Munnbind kan øke risikoen for smitte, sier forsker Gunnveig Grødeland.
EKSPERT: Munnbind kan øke risikoen for smitte, sier forsker Gunnveig Grødeland. Vis mer

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo, bekrefter at munnbind kan øke risikoen for smitte.

- Det er veldig få av disse munnbindene som faktisk er tette nok til å forhindre at viruset kommer inn under masken og treffer nesen din, sier hun.

Da hun gjestet NRK Dagsrevyen onsdag forklarte hun at de maskene som hun har sett folk bruke, er løse og åpne, slik at viruset lett kommer seg inn i masken.

- Og hvis du da går med masken for å beskytte deg mot viruset, vil det kunne ha motsatt effekt ved at viruset fanges mellom munnen og masken og du kan bli lettere smittet faktisk.

Folkehelseinstituttet anbefaler på bakgrunn av dette å ikke bruke munnbind utenfor helsetjenesten. Unntak er ved nær kontakt med syke personer, som pleie av syke familiemedlemmer.

For å hindre smitte

Munnbind er primært konstruert for å hindre smitte fra helsepersonell til sårbare pasienter. De er altså konstruert for å hindre smitteoverføring fra den som bærer munnbindet, oppgir Folkehelseinstituttet.

Farmasøyt Andersen er enig.

- Effekten av munnbind vil gi en viss beskyttelse mot virus, men det hjelper best for å forhindre at viruset sprer seg. Hvis du selv er smittet, hjelper det mot å hindre videre smitte.

Hennes råd mot smitte er heller generelt god hygiene.

- Hvis du er frisk, er hyppig håndhygiene vel så viktig. Bruk varmt vann og såpe og antibac, så har du gjort det viktigste for å hindre sykdom, sier hun.

Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært i kontakt med syke eller vært ute blant folk, før du spiser eller tilbereder mat, og etter toalettbesøk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, oppgir Folkehelseinstituttet.

Hele Norges coronakart